Министерството на правосъдието на САЩ съди Apple за монопол на

...
Министерството на правосъдието на САЩ съди Apple за монопол на
Коментари Харесай

САЩ съдят Apple в широкообхватно дело за пазарния монопол на iPhone

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съди Apple за монопол на пазара със своя iPhone посредством задушаване на конкуренцията и налагане на несъразмерни разноски на потребителите.


Делото, заведено също от голям брой щати на Съединени американски щати, нападна iPhone за това, че е спечелил стотици милиарди долари, като затруднява потребителите да преминат към по-евтини смарт телефони и устройства.

Дългоочакваното дело против Apple вижда компанията, учредена от Стив Джобс през 1976 година, в конфликт с Вашингтон, откакто значително е избягала от контрола на държавното управление на Съединени американски щати в продължение на съвсем половин век.

Компанията се причислява към Amazon, Гугъл и притежателя на Фейсбук Meta, също изправени пред антитръстови каузи в Съединените щати.

Новината за делото изпрати акциите на Apple надолу с цели 3,75% на Уолстрийт през днешния ден.

В основата на делото са хипотетичните изключващи практики на Apple, които слагат строги и от време на време непрозрачни условия към компании и разработчици, които се стремят да доближат до 136 милиона консуматори на iPhone в Съединени американски щати.

Според делото тези правила и решения са предопределени да принудят потребителите на Apple да останат в екосистемата на компанията и да купуват по-скъп хардуер.

„ Потребителите не би трябвало да заплащат по-високи цени, тъй като фирмите нарушават антитръстовите закони “, сподели основният прокурор Мерик Гарланд.

„ Ако бъде оставена, Apple единствено ще продължи да укрепва своя монопол върху смарт телефоните “, добави той.


Apple отвръща на удара

Мащабното следствие разкри практики, които съгласно прокурора вършат Apple по-богата в ущърб на напредъка на нововъведенията и технологиите за потребителите.

В изказване Apple отхвърли основателността на правосъдния иск, заявявайки, че е „ погрешен във връзка с обстоятелствата и закона “.

Ако успее, делото ще " сътвори рисков казус, давайки право на държавното управление да поеме тежка ръка при проектирането на технологиите на хората ", прибавиха от компанията.

Съдебният развой упреква Apple в основаване на спънка за основаването на Super Apps, уеб портали, които биха могли да съществуват на iPhone и дават на потребителите други способи да получат услуги, като музика, фотоси или филми.

Други огромни софтуерни колоси като Meta от дълго време мечтаят да отворят такива супер-приложения на iPhone, който съставлява почти половината от пазара на смарт телефони в Съединените щати.

Обвиненията също са ориентирани към портфейла на Apple, който е единственото приложение, позволено на iPhone за достъп до технологията за осъществяване на безконтактни заплащания в магазини.

Приложенията за известия също са " под лупа ", като прокурорите упрекват Apple, че затруднява потребителите да взаимодействат елементарно с потребителите на телефони с операционната система Android, принуждавайки ги да купуват по-скъпото устройство iPhone.


Става дума също за смарт часовници, като Apple Watch е наличен единствено през iPhone, а конкурентните смарт часовници имат доста лимитирана функционалност.

В жалбата се твърди, че тези нечестни практики се популяризират и в други услуги като уеб браузъри, развлечения и даже автомобилни услуги.

През последните години Apple влага съществено в разпространение на услуги, както и в хардуер, до момента в който търси способи да печели пари оттатък iPhone, който беше показан през 2007 година и промени света на потребителските технологии.

Но растежът на продажбите на iPhone се забавя през последните години, увеличавайки натиска върху компанията да откри други източници на доходи.

Министерството на правораздаването уточни, че облагите на Apple надвишават тези на всяка друга компания в Fortune 500 и че надвишават брутния вътрешен артикул на повече от 100 страни.

През 2023 година Apple означи световни продажби от 383 милиарда $ и чиста облага от 97 милиарда $.

Разследването против Apple стартира през 2019 година по времето на администрацията на Тръмп. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР