Министерството на правосъдието на Русия обяви в петък Дмитрий Муратов

...
Министерството на правосъдието на Русия обяви в петък Дмитрий Муратов
Коментари Харесай

Русия обяви носителя на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов за чуждестранен агент

Министерството на правораздаването на Русия разгласи в петък Дмитрий Муратов - основен редактор на опозиционния вестник " Новая газета " и притежател на Нобелова премия за мир за 2021 година, за така наречен " задграничен сътрудник ".

Според ведомството журналистът е взел участие в основаването и разпространяването на " непознати агентурни материали " и е " употребявал непознати платформи ", с цел да показва отзиви, ориентирани към образуване на отрицателно отношение към съветската политика.

" Новая газета " е без значение издание, основано през 1993 година, което се управлява от европейски стандарти в журналистическата работа. Вестникът беше заставен да затвори на 28 март 2022 година, откакто беше издържал да излиза повече от месец в изискванията на военна цензура, наложена след експанзията в Украйна. След това и лицензът на хартиената версия, и на уеб страницата.

Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата премия поради " напъните му за опазване на свободата на мисълта като наложително изискване за народна власт и мир ". След това той на търг за 103,5 милиона $ и подари парите на интернационалния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските деца, разселени поради съветската военна експанзия.

На 1 декември 2022 година в Русия влезе в действие законът " за надзор върху активността на лица под непознато въздействие “. Сега в страната има обединен указател на „ непознатите сътрудници “ и в него могат да бъдат включени всевъзможни съветски или задгранични организации или лица, в случай че получават непозната поддръжка или са под " непознато въздействие ". И също по този начин, в случай че правят политическа активност или събират информация за военните -технически действия на Русия, които " могат да бъдат употребявани против сигурността на страната ".
 Кой е съветският нобелов лауреат Дмитрий Муратов  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Сега, с изключение на Муратов, в него са включени още: журналистът от Радио Свобода и водещ на подкаста " Хроника на Кавказ " на уеб страницата Кавказ. Реалии Маирбек Вачагаев , журналистът от " Дождь " Денис Катаев , журналистката Ксения Ларина , някогашният началник на щаба на последователите на Алексей Навални във Воронеж Евгений Карпов , опозиционният политик и някогашен член на Законодателното заседание на Санкт Петербург Максим Резник , стендъп комикът Руслан Бели , писателят и шеф на организацията " Реална Русия " Олег Радзински , икономистът Константин Сонин .

Критериите в законодателството за задграничните сътрудници в Русия не са ясно дефинирани и то по разрешава на управляващите да преследват организации, работещи в региона на образованието, културата, опазването на здравето, екологията и отбраната на правата на индивида.

На 24 юли президентът Владимир Путин подписа и закони, които вкарват санкции и инспекции за лица, които оказват помощ на " непознати сътрудници " да заобиколят закона за техния статут.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР