Министерството на правосъдието на Русия е публикувало първия регистър на

...
Министерството на правосъдието на Русия е публикувало първия регистър на
Коментари Харесай

Военнопрестъпният режим в Русия обяви за нацистки поздрава "Слава на Украйна!"

Министерството на правораздаването на Русия е разгласило първия указател на нацистки организации и символика. В него са записани най-много украински организации, лозунги и поздрави, измежду които и към този момент международно известният от две години насам " Слава на Украйна! " и отговорът " На героите популярност! " (Слава Україні! Героям популярност!).

Основание за това е държавно разпореждане от 2015 година - първата година, след противозаконното анексиране на Крим и намесата, в това число с военна помощ, в интерес на проруските сепаратисти в Донбас. Първите вписвания в него обаче са направени на 17 януари 2024 година, видяха съветски медии.

Това са четири организации, работили на територията на днешна Украйна най-вече по време на Втората международна война. Защо някогашният Съюз на съветските социалистически републики, част от който тогава са тези земи плюс добавените към тях полски (съгласно тайните протоколи от Споразумението " Молотов-Рибентроп " ), не е направил това в продължение на десетилетия след края на войната, не е ясно.

Става дума за Организацията на украинските националисти (ОУН) и три нейни разклонения:
Украинска народно-революционна войска (УНРА)
Украинска въстаническа войска (УПА)
Украинска национална самозащита (УНС).
 
В постановлението се споделя, че би трябвало да бъдат разказани всички организации, сътрудничили с лица, отхвърлящи присъдите на Нюрнбергския арбитражен съд или други трибунали след края на Втората международна война.

Като символика на такива организации в регистъра са попаднали още съкратената версия на упоменатия привет " Слава! " - " Слава! ", Тризъбецът на княз Владимир, който е на герба на днешна Украйна, и червено-черният байрак на ОУН.

За пропагандиране или обществено демонстриране на тези атрибути се постанова административно наказване, като оптималният му размер е санкция и арест до 15 дни.

Официалното име на регистъра е " Списък на организациите, указани в чести трета и четвърта на федералния закон " За увековечаване Победата на руския народ във Великата Отечествена война 1941-1945 г ", както и атрибутите и знаците на тези организации ". Точката за основаването му е вписана през ноември 2014 година, а държавното управление утвърждава реда за съставянето през юни 2015 година

Степан Бандера е най-известният представител на ОУН. Той не е неин създател, само че оглавява радикалното ѝ крило и преди нацисткото нахлуване против Съюз на съветските социалистически републики сътрудничи с Берлин с вяра, че по този начин ще бъдат прогонени болшевиките и ще може да се сътвори самостоятелна Украйна. Скоро след нашествието от 1941 година хитлеристите стартират гонене на националистите, той самият е пратен в концлагера Заксенхаузен, където остава съвсем до края на войната. След това живее в Мюнхен, където е погубен от сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 1959 година Междувременно Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) години наред безпощадно преследва националисти в Западна Украйна, като има данни за убити близо 150 хиляди души.

Преди съветската експанзия от 24 февруари 2022 година, за която Владимир Путин приказва, че е против " неонацистите и Бандера ", отношението в Украйна към името му е нееднозначно и се разяснява, че опитите за възвеличаването му от настоящи националисти пречи на естествените връзки със страни като Полша и Израел. След началото на войната позитивното отношение на украинците към него доближава 74% съгласно организация " Рейтинг ".

Източник: Дневник
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР