Министерството на отбраната високо цени ролята на всеки един български

...
Министерството на отбраната високо цени ролята на всеки един български
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Високо ценим ролята на всеки един български военнослужещ в страната и зад граница

Министерството на защитата високо цени ролята на всеки един български военнослужещ – в страната и зад граница, който издига престижа на нашата войска.

Със своята задача вие показвате, че Българската войска е благонадежден и заслужен съдружник, който извършва сполучливо и с чест своите съюзнически отговорности в задачи на Европейския съюз (ЕС) и НАТО “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов по време на обичайна видеоконферентна връзка с контингентите от въоръжените сили, участващи в задачи и интервенции зад граница, през днешния ден, 22 декември. „ През тази година България усили присъединяване си в задачите на Европейски Съюз и НАТО на Балканите, с което още един път демонстрираме нашия ангажимент към сигурността в района “, акцентира още министър Стоянов.

Той поздрави българските военнослужещи за отличната работа и им пожела здраве и спокойни празници.

Министърът на защитата Димитър Стоянов напомни, че по време на визитата си в Босна и Херцеговина през септември и срещата с българския контингент там е поел ангажимент за увеличение на заплащането на военнослужещите, които са на задача зад граница. „ Очакваме най-късно до края на януари да имаме изясненост с какъв брой да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първичните ни планове демонстрират нарастване с 50 % “, добави министърът на защитата.

„ Благодаря ви за приноса за преодоляване на ескалацията на напрежението в Косово, за поддържането на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, за практическия принос към напъните на Алианса в битката с тероризма и построяването на потенциал в Ирак. Изказвам своята благодарност за това, че с изключение на обичайните задания по запазване здравето на персоналния състав на задачата на Европейския съюз в Мали, вие – медиците ни там, получавате и изпълнявате и други значими, филантропични задания “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той акцентира позитивната оценка за осъществената работа от българските контингенти, която получава от командванията на всички задачи.

Адмирал Ефтимов означи, че от стратегическа позиция сигурността на Западните Балкани е от основна значимост за България. „ На миналите конференции за генериране на сили сме утвърдили нашето равнище на упоритост, което не би трябвало да пада от това, което поддържаме сега “, безапелационен бе началникът на защитата. Той изрази убеденост, че материалното обезпечаване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница извършват своите задачи, ще се усъвършенства.

Към сегашния миг близо 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България вземат участие в задачи и интервенции зад граница. По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов показа българското присъединяване в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”, в небойната задача на НАТО в Ирак, в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в интервенцията на Европейски Съюз в Мали. Пред министъра и началника на защитата отчети изнесоха полковник Красимир Ценов, народен пълководец на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Калин Стаменов, народен пълководец на контингента в KFOR, майор Веселин Жечев, народен пълководец на контингента в небойната интервенция в Ирак и лейтенант лекар Диляра Маринова, народен пълководец на контингента в Мали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР