Министерството на отбраната планира рекордни разходи за придобиване на военна

...
Министерството на отбраната планира рекордни разходи за придобиване на военна
Коментари Харесай

На военните им се иска да похарчат през 2023 г. рекордните 1.2 млрд. лв. за нова техника

Министерството на защитата възнамерява рекордни разноски за придобиване на военна техника през 2023 година В проектобюджет 2023 година са планувани 1.2 милиарда лева, като единствено дребна част от тях ще отидат за главен ремонт на здания. Разчетите са предоставени от финансовото министерство на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова, написа " Сега ".

Уточнява се, че най-големият индивидуален бюджетен разход е за придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи - 457 млн. лева От Министерството на финансите прецизират, че планът е в напреднала фаза, като се чака сключване на интернационален контракт със Съединени американски щати. Крайното решение за реализирането на плана ще се вземе от Народното събрание.

Още 110.4 млн. лева са заложени като първо заплащане за пазаруване на 3D радари. Тук общият разход се чака да е 394 млн. лева, само че заплащанията няма да се вършат вкупом. Офертите се чакат до края на юни, като ще е нужна и глоба от Народното събрание. За съпътстващи разноски по плана за придобиване на нов военен аероплан ще са нужни 36.7 млн. лева В държавния бюджет за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение, както и за създаване на инфраструктура са заложени общо 776.5 млн. лева.

Извън тази сума 421 млн. лева са планувани за финансови разноски и по бюджета на самото Министерство на защитата. Най-големият разход тук е за заплащане на 200 млн. лева по контракт за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд. Общата стойност на този план е 984 млн. лева От тях 121 млн. лева са планувани за заплащания по контракти от 2022 година, за нови финансови разноски са заложени 100 млн. лева.

Всички гореизброени разноски за военна техника обаче би трябвало да бъдат гласувани от депутатите при възможното приемане на държавен бюджет за 2023 г.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР