Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от

...
Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Министерство на отбраната не е продавало Су-25 повече от 10 г.

Министерството на защитата не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години. Това съобщи пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов по мотив обявата в новинарската организация " Блумбърг ", в която се загатват 14 щурмови самолета съветско произвеждане Су-25, които страни членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.

Военният министър изясни, че общо 20 самолета Су-25 са продадени в интервала 2005 - 2012 година на четири компании.

" Ако приказваме съответно за спора в Украйна - Министерството на защитата не е продавало самолети на който и да е било, с цел да бъдат изнесени, където и да е било, последните 10 години ", разяснява Димитър Стоянов.

По думите му последните самолети, които са били благосъстоятелност на български компании, са изнесени през интервала 2005 - 2012 година Стоянов отхвърли Министерството на защитата да е продавало и танкове Т-72. " Категорично споделям, че не се изнася нито Т-72, нито комплекси C-300, нито самолети Су-25 или МиГ-29 ", съобщи той.

Средствата за предоставяната техника и филантропична помощ за Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд и страната ни към този момент е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

" Хуманитарната помощ единствено от Министерството на защитата е към 7 милиона лв. - приказвам за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и облеклата ", сподели още министърът.

По думите му не престават интензивните диалози с полската страна за двата мотора за самолети МиГ-29, които страната ни чака от Полша.

" Моята концепция е до края на януари моторите да бъдат в България ", уточни Димитър Стоянов.

В петък министърът на защитата ще взе участие в следващата среща за оказване помощ за Украйна, която се организира във формата " Рамщайн ". Там той чака да организира диалози с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с немската страна по тематики, свързани с превъоръжаване на Българската войска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР