Министерството на отбраната на Тайван съобщи в понеделник, че 6

...
Министерството на отбраната на Тайван съобщи в понеделник, че 6
Коментари Харесай

Китайски балони прелетяха около Тайван. Увеличава ли Пекин военното си присъствие на острова

Министерството на защитата на Тайван заяви в понеделник, че 6 китайски балона са прелетели във въздушното пространство към островната страна, съобщи Ройтерс. Военни самолети и военноморски кораби на Китай също са засечени към Тайван.

Новината идва седмица след президентските избори в Тайван, които претендент на Демократичната прогресивна партия Уилям Лай .

Тайван е самоуправляваща се островна страна със лична конституция от 1949 година Китай не признава независимостта на острова, счита го за своя територия и заплашва да го анексира със мощ, в случай че се наложи.

Сега тайванските управляващи настояват, че следят поредност от китайски балони в региона през последния месец и половина. Само един от шестте балона, за които министерството заяви в понеделник, е прелетял над територията на Тайван, покрай южния град Пингтунг .

Останалите са прелетели северно от пристанището Килунг , където е ситуирана значима военноморска база на Тайван.

Не е ясно дали балоните имат експлицитна военна функционалност, само че се счита, че Пекин ги употребява за наблюдаване и шпионаж.

Според Тайван по този метод Китай заплашва сигурността на въздухоплаването в региона и води психическа война против популацията на острова.

Такива балони нормално изчезват в Тихия океан на изток от Тайван, написа Асошиейтед прес. В навечерието на президентските избори на острова появяването на сходни обекти се ускори дружно със заканите на Китай за дейности против самоуправляващия се Тайван.

Китайските балони станаха известни като евентуални военни обекти при започване на 2023 година Тогава Съединени американски щати, който се задържа във въздушното им пространство в продължение на няколко дни.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин сподели, че балонът е бил употребен „ за шпиониране на стратегически цели в цялата страна “. Малко по-късно американските управляващи излязоха с още изказвания за на Китай, ориентирана към повече от 40 страни на 5 континента.

Пекин и назова свалянето на балона „ пресилена реакция “, като на собствен ред упрекна Съединени американски щати в „ нарушаване на интернационалните правила “.

Случаят докара до краткотрайно заледяване на връзките сред Съединени американски щати и Китай, а американският президент Джо Байдън даде обещание да наложи по-строги правила за следене и вероятно събаряне на незнайни въздушни обекти.

Още тогава Тайван заяви, че в региона на острова също са засичани сходни китайски балони, само че по-късно посочи, че става въпрос за обекти с метеорологична цел, които не са представлявали опасност за сигурността.

Сега обстановката е друга и Тайпе упреква Пекин в следващи опити за заплашване на ръководещите и жителите на Тайван.

Такова напрежение не е нетипично за връзките сред двете страни. Китай постоянно разполага военни кораби и самолети във водите и въздушното пространство на Тайван.

Обектите под ръководството на Пекин постоянно размиват границата сред военни и цивилен функционалности. Китай да вземем за пример разполага видимо цивилни кораби за лов на риба към острова. Реалната им цел обаче е отстояването на териториалните искания на Пекин.

Китайското военно наличие към Тайван и успеха на Лай на изборите основават опасения от възможен спор. Преди президентския избор в Тайпе Пекин съобщи, че победа на Лай може да докара до „ борба и спор “ сред Китай и Тайван. Китайският президент Си Дзинпин пък назова обединяването на Китай и Тайван „ историческа наложителност “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР