Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за ремонт на

...
Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за ремонт на
Коментари Харесай

България ремонтира 6 хеликоптера, след като остана без Ми-17 за гасене на пожари

Министерството на защитата е оповестило социална поръчка за ремонт на 6 хеликоптера. Ще бъдат вдигнати във въздуха вертолети Ми-17 и Ми-24. Ремонтът им се постанова, откакто през юни последният ни хеликоптер Ми-17 се разруши на летище " Пловдив " и България остана без вертолет за гасене на пожари от въздуха.

В Стара Кресна хората още не могат да се възстановят от големия пожар, който вилня тук през август 2017 година

Безценният Ми-17, който единствен в българските Военно-въздушни сили може да носи подвесна система за пожарогасене, известна като " бамби бъкет ".

Само за една година, до юни 2018 година, българският Ми-17 е взел участие в потушаването на пожари в Черна гора, Македония и самата България. Гасенето на пожари от въздуха, съгласно специалисти, е безалтернативно, когато огнената буря е високо в планината или в мъчно наличен терен.

След злополуката на единствения ни Ми-17 на летище Пловдив през юни, България към този момент няма сходна машина, която да лети.
Гл. инсп. Стефан Стефанов, шеф на бранш " Превантивна активност ", Групово дело " ПБЗН ": В България употребяваме техниката с " бамби бъкет " - системата. Това е подвесна система, която носи до 3 тона вода и може да бъде хвърляна целево върху огнището на пожара. Естествено, употребяват се такива способи, най-ефективни са, когато се употребяват повече от една машина. Две или три такива машини поредно хвърлят водното количество, с цел да се получи и да има гасителна успеваемост.
За да не останем без Ми-та, каквито наши съседи като Македония, Черна гора, Хърватия, Гърция желаят от България по линия на Механизма за гражданска отбрана, Министерството на защитата отделя 31 милиона лв. за ремонта на два хеликоптера Ми-17 и четири Ми-24. Правителството отдели и 310 000 лева за преоборудване на " Кугър " -ите.
Бойко Борисов, министър-председател: Преди 1,5 месеца целево дадохме пари, сега преправят хеликоптерите. Правят ги такива, каквито да могат и " Кугърите ", в това число да гасят.
България има 14 " Кугър " -а, само че множеството не летят. Сроковете за преоборудване на " Кугър " -ите не са ясни. Надеждата е до месеци България да има годна и оборудвана летателна техника, която е жизненоважна при гасенето на пожари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР