Министерството на околната среда и водите предупреждава за очаквано покачване

...
Министерството на околната среда и водите предупреждава за очаквано покачване
Коментари Харесай

МОСВ предупреждава за очаквано покачване на речните нива

Министерството на околната среда и водите предизвестява за предстоящо повишаване на речните равнища.

Анализът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) е изработен въз основата на измерени водни стоежи и изчислени по краткотрайни основни криви водни количества от оперативни стандартни и автоматизирани хидрометрични станции на Национален институт по метеорология и хидрология.

Дунавски басейн:  водните равнища на реките в басейна са се повишили през последното денонощие вследствие на превалявания. По-значителни покачване на водните равнища са регистрирани във водосбора на р. Искър с до + 49 см, по р. Вит с до + 101 см, по р. Осъм с до + 106 см, във водосборите на р. Янтра с до + 39 см и р. Русенски Лом с до + 70 см. Водните количества на реките в басейна са към и над праговете за високи води. По данни на Басейнова дирекция " Дунавски регион “ в резултат на паднали интензивни превалявания във водосбора на р. Вит през миналата нощ, водното равнище на р. Градешка, десен приток на р. Вит и нейните притоци (дерета в землището на с. Глогово и с. Градешница, община Тетевен) се покачва. Водата излиза от речните корита и наводнява приземни етажи на къщи, дворове и детайли от техническата инфраструктура. Екипи на ПБЗН и община Тетевен са на място. Предполага се оповестяване на отчасти бедствено състояние за посочените села. Деретата, притоци на р. Бели Вит, в землището на Тетевен също са с нараснали водни равнища все още и отчасти са наводнени детайли от техническата инфраструктура. Реките Бели Вит, Черни Вит и Вит са с нараснало водно равнище само че протичат в речното си легло.

Черноморски басейн : През последното денонощие водните равнища на реките в по-голяма част от басейна са останали без основни промени. Регистрираните съмнения в басейна са от -2 до +14 см. Водните количества на реките в басейна са към и над праговете за междинни води, единствено водното количество на р. Провадийска при с. Синдел е към прага за високи води.

Източнобеломорски басейн : водните равнища на реките през последното денонощие са се повишили в резултат на превалявания. Регистрирани са по-значителни покачвания на водните равнища по р. Арда с до + 63 см. В резултат от работата на хидротехнически уреди са регистрирани промени на речните равнища в горното течение на р. Марица (- 95 см до + 102 см), на р. Въча при гр. Девин (- 82 см до + 90 см), на р. Чепеларска при с. Бачково (- 30 см до + 30 см). Регистрираните съмнения на водните равнища в останалата част от басейна са от  - 19 см до + 35 см. Водните количества на реките в басейна са към и под праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн : нива на реките в басейна са се повишили или са останали без основни промени през последното денонощие. По-значителни покачвания на речните равнища вследствие на превалявания са регистрирани на р. Речица при с. Ваксево с до + 70 см и на р. Струма при Перник с до + 30 см. Регистрираните съмнения на речните равнища в останалата част от басейна са от - 9 см до + 16 см. Водните количества на реките в басейна са към и под праговете за междинни води, единствено водното количество на р. Струма при  Перник е над праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките:

Дунавски басейн : През идващите дни речните равнища в басейна ще се покачват. В резултат на превалявания по-значителни ще са покачванията: през днешния ден в планинските елементи отводосборите на реките от басейна и в задачите водосборите на реките Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки;  на 25 юли във водосборите на Огоста, Искър (над бент. " Искър “, във водосборите на притоците ѝ Батулийска, Малък Искър и в долното течение на главната река), реките Вит, Осъм и Росица (приток на Янтра); на 26 юли във водосборите на реките западно от р. Искър и в планинските елементи от водосборите на Искър, Вит и Осъм; на 27 юли в резултат на превалявания покачвания ще има в планинските елементи от водосборите на реките от басейна.  Вследствие на оттичане през идващите 3-4 дни покачвания ще има в междинните и долни течение на главните реки в басейна.

В резултат на интензивни превалявания има висока възможност от пораждане на поройни наводнения:

В ранните часове на 25 юли – във водосборите на реките Вит, Янтра (Граднишка и Карадере); Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 25, 26 и 27 юли ще бъдат над приблизително многогодишните стойности. Днес и през идващите 2 дни речните равнища ще се покачват. Днес в следобедните и вечерните часове ще има по-значителни покачвания на водните равнища на реките във водосборите над бент. " Панчарево “ – реките Владайска, Малък Искър, Златна Панега и в междинното и долното течение на главната река. В следобедните и вечерните часове на 25 юли ще има краткотрайни покачвания на водните равнища на реките във водосборите над бент. " Панчарево “ – реките Батулийска, Малък Искър, Златна Панега, Гостиля и в долното течение на главната река. На 26 юли в следобедните часове ще има кратковременно покачване на водните равнища на реките във водосборите над бент. " Искър “ – реките  Блато, Искрецка, Гостиля и в междинното и долното течение на главната река. На 27 юли речните равнища ще се намаляват. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтрапрогнозира за 25, 26 и 27 юли, че водните количества ще бъдат над приблизително многогодишните стойности.  Днес и на следващия ден в резултат на превалявания, водните равнища на реките във водосбора ще се покачват. На 26 и 27 юли покачвания вследствие на превалявания ще има във водосбораите на Голяма река и р. Джулюница, в резултат на оттичане покачвания на водните равнища ще има в долното течение на главната река. Водните количества във водосбора ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Ломпрогнозира, че в долното течение на р. Черни Лом на 25, 26, 27 и 28 юли водните количества ще бъде към приблизително многогодишната стойност. В интервала до 28 юли в резултат на превалявания се чака кратковременно повишение на равнищата във водосбора, по-значително ще е то през днешния ден. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн : в резултат на превалявания през днешния ден водните равнища в реките от басейн ще се покачват доста. В следобедните и вечерни часове на 25, 26 и 27 юли ще има краткотрайни и обилни покачвания на речните равнища, по обилни на 25 юли във Северночерноморските реки и на 26 и 27 юли в Южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн : краткотрайни и незначителни покачвания на речните равнища ще има през днешния ден в целия басейн. По-значителни ще са покачванията в долните течения на Тунджа и Марица и Арда и във водосборите на Родопските притоци на р. Марица (Въча и  Чепеларска). През идващите три дни по-значителни ще са покачванията в следобедните часове: на 25 юли в долните течения на Тунджа и Марица и планинските им притоци, както и в горните елементи от водосбора на р. Арда и притока ѝ р. Върбица; на 26 и 27 юли във водосбора на Тунджа, в горното течение на р. Марица и планинските ѝ притоци (Старопланински, Рилски и Родопски), горното течение на р. Арда и притоците ѝ  Върбица и Крумовица.

В резултат на интензивни превалявания има висока възможност от пораждане на поройни наводнения:

Системата за ранно предизвестие на Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките предвижда за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните равнища на реките ще бъдат под праговете за предизвестие. Системата за ранно предизвестие предвижда за водосбора на река Арда, че съгласно последните симулации на системата за ранно предизвестие водните количества на реките ще бъдат под праговете за предизвестие.

Западнобеломорски басейн : в следобедните часове през днешния ден и през идващите 3 дни, вследствие на превалявания, речните равнища в басейна ще се покачват кратковременно. По-значителни ще са покачванията: на 25 юли в Рилските и Пиринските притоци на  Струма и Места, както и във водосбора на Струмешница (приток на Струма); на 26 и 27 юли в Рилските и Пиринските притоци на Струма и Места, в горните течения на Струма и Места и във водосборите на р. Лебница и р. Струмешница (притоци на Струма).

В резултат на интензивни превалявания има висока възможност от пораждане на поройни наводнения:

В следобедните и вечерните часове на 26 юли – във водосборите на р. Места ( Белишка, Торишка, Вотрачка, Изток, Бяла, Бъндерица, Демяница, Ретиже, Лъкенска, Костена, Туфча) и р. Струма (Пиринска Бистрица, Бистрица Благоевградска, Осеновска,  Влахинска, Бистрица санданска, Лебница, Градешница, Петричка и в долното течение на главната Струма).

В направените прогнози не се регистрира работата и ретензионната дарба на хидротехническите уреди.

 За 25 юли 2018 г. опасни метеорологични феномени не се чакат.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР