Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за

...
Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за
Коментари Харесай

България е обект на наказателна процедура от ЕК заради "Натура 2000"

Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за оповестяването на огромна част от предпазените зони от мрежата " Натура 2000 ". Това е записано в одитен отчет на Сметната палата за интервала от 2016 до 2018 година. По тази причина страната ни е обект на наказателна процедура от Европейската комисия, предава БНР.

Сметната палата предизвестява за пропуски в националното законодателство и ненапълно въвеждане в него условия по наставления за запазване на естествените местообитания, на дивата флора и фауна и на опазването на дивите птици. 

Министърът на околната среда и водите е забавил заповеди за оповестяване на 211 предпазени зони от общо 341 утвърдени за страната ни от Европейската комисия. Забавянето е към дата 31 юли тази година. 

" Това е трябвало да стане в период шест години от утвърждението, само че за множеството зони без заповеди този период е изминал. Поради забавянето на заповедите за оповестяване на предпазените зони не са избрани режими за опазването им, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура. Създаден е сериозен риск за предстоящ разход на обществен финансов запас заради несъблюдение на задачите на екологичната политиката на Европейски Съюз ", безапелационни са от Сметната палата, представени от Националното радио.

Бюджетът на Националната предпочитана рамка за деяние за " Натура 2000 " за интервала 2014-2020 година възлиза на към 1,585 милиарда евро.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР