Министерството на образованието продължава политиката си да увеличава броя на

...
Министерството на образованието продължава политиката си да увеличава броя на
Коментари Харесай

МОН увеличава приема в професионалните гимназии

Министерството на образованието продължава политиката си да усилва броя на местата за банкет в професионалните гимназии след 7 клас. Затова и тази година паралелките в тях ще бъдат увеличени и стават общо 1446. Близо половината от тях са с дуална форма на образование. В същото време в останалите профилирани гимназии класовете ще са 1053, или 43% от всички. В 17 общини ще има образование в нови специалности. 162 паралелки ще одобряват в предпазени специалности като селско стопанско, превоз, електротехника и електроника. Два пъти повече е броя на класовете в специалности, в които се чака недостиг на фрагменти в бъдеще - да вземем за пример в машиностроенето, хранителната и текстилната индустрия. " Наясно сме, че няма задоволително искащи за професионални паралелки, само че ние сме длъжни да отговорим на груповата нужда. Децата би трябвало да се развиват в региона на математиката, техниката и естествените науки ", разяснява министър Вълчев.

Той добави, че тази година местата в гимназиите са с 2400 повече от броя на завършващите. Очаква се седмокласниците да са 62 200, а план-приемът е 64 600.

Учениците ще се явят на националното външно оценяване в 1696 учебни заведения в страната и ще бъдат защитавани от 1600 квестори. Изпитът по български език и литература е на 17 юни, а по математика - на 19 юни, като и двата дни са оповестени за неучебни. Препитванията към този момент ще стартират от 9 часа. Учениците би трябвало да носят бележник или ученическа персонална карта, както и служебна записка с входящ номер. Те нямат право да употребяват калкулатори, справочници и мобилни телефони. Първият модул от изпита продължава 60 минути, а вторият - 90 минути. За кандидастване в гимназиите се взема обща оценка и от двата, като оптималният бал е 400. 300 точки се образуват въз основата на външното оценяване, а останалите 100 - от балообразуващите оценки. Резултатите ще излязат до 27 юни. От 3 до 5 юли се кандидатства за мечтаното учебно заведение.

Кандидатстването ще е единствено онлайн

Кандидатстването за банкет тази година ще е единствено през електронна система. Досега документи се подаваха и на място, а по-късно данните се въвеждаха в системата. Ако родителите нямат достъп до интернет, те могат да отидат в учебните заведения гнезда и данните ще бъдат нанесени от чиновниците. Новост тази година е и въвеждането на баркодове на всеки лист с отговори, който ще попълня ученикът. Освен това децата към този момент ще пишат с черен химикал, защото писмените им работи ще се сканират.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР