Министерството на образованието обясни избора на разказ, включен в тазгодишното

...
Министерството на образованието обясни избора на разказ, включен в тазгодишното
Коментари Харесай

МОН: “Талисманът“ е без претенции за литературен шедьовър, но не това е задачата

Министерството на образованието изясни избора на роман, включен в тазгодишното национално външно оценяване в 7 клас. Като причина се сочат многото въпроси, получени във Фейсбук страницата на ведомството. Седмокласниците трябваше да преразкажат описа " Талисманът " от варненския преподавател Красимир Бачков.

Във Фейсбук страницата си МОН показва: " За включване в националното външно оценяване за 7 клас се избира чужд текст за преразказ, а не създател. Подборът на текстовете се прави от специалисти в Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение към МОН. Текстовете би трябвало да дават отговор на избрани критерии и да имат сюжет, подобаващ за възрастта на учениците. Авторите би трябвало да потвърдят, че имат опит с къси форми на художествена прозаичност.

Използват се и двата метода за попълване на банката с подобаващи текстове – и МОН кани създатели, и създатели сами оферират свои разкази.

Текстът за преразказ на националното външно оценяване за 7 клас е инструмент за инспекция на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни възпитаници. Той би трябвало да дава отговор на следните съответни критерии:

1. Препоръчителен размер до 650 думи;

2. Класическа комбинация, ясна сюжетна линия;

3. Две-три (не изключително сложни) описания – може да са на хора, естествени обекти, предмети и др.;

4. Кратък диалог/ диалози;

5. Отсъствие на редки/архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Текстът на Красимир Бачков беше част от разновидността за изпита, който беше изтеглен през вчерашния ден сутринта.

Разказът дава отговор на посочените нагоре критерии. Той няма искания да е книжовен шедьовър, само че не това е задачата на текста за изпита в 7 клас. Непознатият текст за преразказ на изпита в 7 клас няма за цел да възпитава у децата книжовен усет - това се прави посредством изучаваните творби в образователната стратегия. Той би трябвало да дава отговор на посочените към този момент критерии и да ревизира езиковата просвета и способността на децата в тази възраст да предават явен сюжет.

Освен това съответният роман учи на емпатия, съпричастност и взаимопомощ, демонстрира по какъв начин благотворителността може да избави живот, тъй като е явно, че не талисманът, а събраните посредством концертите на ученическия оркестър пари за лекуване са помогнали на героинята да оздравее. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР