Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено временно от

...
Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено временно от
Коментари Харесай

Румънският министър на образованието подаде оставка заради обвинения в плагиатство


Министерството на образованието на Румъния ще бъде ръководено краткотрайно от министъра на научните проучвания, нововъведенията и дигитализацията Себастиан Бурдужа, заяви тази заран представителят на държавното управление Дан Кърбунару, представен от организация Аджерпрес.

Досегашният министър на образованието Сорин Къмпяну разгласи късно нощес, че е решил да подаде оставка по лична самодейност. Румънските медии напомнят, че преди четири дни министърът бе упрекнат в плагиатство.

В обява в профила си във Facebook, с която Сорин Къмпяну заяви за решението си, той не загатва аргументите, заради които подава оставка.

Според обява в PressOne от преди няколко дни през 2006 година Сорин Къмпяну е присвоил съвсем 100 страници от профилиран курс, на който преди този момент се е подписал като четвърти създател с принос от единствено 9 страници. Според публикацията в PressOne досегашният министър на образованието е преписал 13 глави от работата на двама професори от Университета по селскостопански науки и ветеринарна медицина в Букурещ, като единственият му принос се свежда до заличаването на пет думи.

" Реших по лична самодейност да подам оставка като министър на образованието. За мен беше опция и чест да стартира реформирането на националната просветителна система радикално. Поех поста министър не тъй като нямах какво да върша или с цел да впиша министерски пост в автобиографията си. Имах и двете. Дойдох в извънредно сложен миг с готовност да трансформира нещата към по-добро ", написа Къмпяну в профила си във Facebook.

Премиерът Николае Чука разгласи късно нощес, че приема оставката на Сорин Къмпяну и ще организира съвещания в Национално-либералната партия, с цел да предложи допустимо най-скоро нов министър на образованието на президента Клаус Йоханис.

За овакантения пост се спрягат имената на съветничката на президента Лиджия Дека, която дава отговор за образованието, на Сорин Кострейе, който е държавен консултант към канцеларията на премиера, и на Марилен Пиртя, народен представител от Национално-либералната партия, осведоми телевизия Диджи 24.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР