Министерството на образованието и науката разработи учебно помагало за изучаване

...
Министерството на образованието и науката разработи учебно помагало за изучаване
Коментари Харесай

МОН разработи помагало по български език за ученици от Украйна

Министерството на образованието и науката създаде образователно пособие за проучване на български език като непознат. Помагалото е предопределено за възпитаници от първи до четвърти клас, търсещи или получили протекция в страната ни и мигранти. То ще може да се употребява от началните учители за обезпечаване на в допълнение образование по български език като непознат на децата и учениците от Украйна, оповестяват от МОН. 

Помагалото, което е направено в границите на Националната стратегия „ Учебници, образователни комплекти и образователни пособия “, може да се употребява в електронна среда, само че следва да бъде отпечатано и на хартия. 

През втория период на образователната 2021/2022 година в детските градини и учебните заведения бяха записани 3 деца и 111 възпитаници с интернационална протекция и 84 деца и 439 възпитаници от Украйна с краткотрайна протекция, като на 296 бе обезпечено в допълнение образование по български език като непознат. За образователната 2022/2023 година са записани 2 деца и 134 възпитаници с интернационална протекция и 512 деца и 1738 възпитаници с краткотрайна протекция.

За поддръжка на приобщаването на децата и учениците мигранти и търсещи или получили интернационална протекция се обезпечава в допълнение образование по български език като непознат. За подготвителните групи това се не повече от 60 педагогичен обстановки. До не повече 90 часа са планувани за начален стадий на главното обучение, не повече от 120 са за прогимназиален стадий и не повече от 180 часа за първи гимназиален стадий.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР