Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за

...
Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за
Коментари Харесай

Новата учебна година ще донесе нови права на учителите

Министерството на образованието и науката предлага смяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която делегира повече автономия на учителите при методическото обмисляне и преподаването съгласно опциите на учениците в класа.

Експертът от Министерството на образованието и науката Силвия Кънчева изясни пред БНР какво е значимо да се знае за препоръчаните промени. По думите ѝ Наредба 5 е една от първите, които влязоха в действие след приемането на новия Закон за предучилищното и учебното обучение. С този закон за първи път се дава приоритет на усвояването на основните компетентности за всеки предмет и предстоящите резултати за всеки стадий. Част от смяната е прословутото годишно тематично систематизиране, което в този момент ще отпадне като наложителен детайл.

"Учебният развой не е допустимо да се организира без да се възнамерява, това е ясно за всеки учител. Въпросът е за какво тогава тази опозиция против това да имаме годишно тематично систематизиране? Когато анализирахме стигнахме до извода, че учителят не желае да се усеща следен непрестанно за всяка една смяна, която ще направи, защото той е решил тя да бъде направена тъкмо в съответен миг. Досега, макар че бяха понижени графите, които би трябвало да се попълнят, всяка една смяна изискваше легализация от шефа. Такава една легализация значи, че може да даваш пояснения, има спомагателен надзор – те се усещаха следени. Затова тази част с планирането мина в частта, която е за образователни стратегии, а условие въобще за годишно тематично систематизиране отпадна като такова в наредбата ", изясни Кънчева.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР