Министерството на образованието и науката отпуска 300 000 лева за

...
Министерството на образованието и науката отпуска 300 000 лева за
Коментари Харесай

МОН отпуска 300 000 лв. за нова модерна лаборатория на Антарктида


Министерството на образованието и науката отпуска 300 000 лв. за построяването на нова съвременно обзаведена и оборудвана научна лаборатория в българската база на Антарктида, оповестяват от пресцентъра на ведомството.
Като народен координатор на Националната стратегия за полярни проучвания МОН финансира и дейностите по оперирането и логистиката въз основата през сезон 2018-2019 година със сумата от 500 000 лв..

В петък към Южния полюс потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция. За остров Ливингстън първи потеглят логистичният екип от осем души, дружно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани плана от първия конкурс за полярни проучвания. Научният конкурс за планове е финансиран от МОН с 200 000 лв.. И двата плана са свързани с проучването на морската акватория към Българската антарктическа база.
През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в експедицията. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани планове.
От тази година стартира и подготовката на семейството на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктическите стратегии. Световната организация координира дейностите по логистиката сред обособените полярни страни в Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 година България ще бъде хазаин на следващата среща през 2019 година Съвещанието е планувано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 година в Пловдив, като началник на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР