Министерството на образованието и науката (МОН) на този етап не

...
Министерството на образованието и науката (МОН) на този етап не
Коментари Харесай

В момента 99.7% от училищата учат присъствено

Министерството на образованието и науката (МОН) на този стадий не планува изцяло затваряне на учебните заведения, заяви в сряда министър Красимир Вълчев.

Той заяви, че към днешна дата общо 162 деца и възпитаници са с установени позитивни проби за ковид и 159 учители в учебните заведения и детските градини. По думите на Вълчев 99.7 % от системата учи присъствено. " Целта е най-много присъствено образование до края на година ", съобщи министърът и уточни, че най-трудно се чака да е по време на седмиците на грипните вируси.

На съвещанието на Министерски съвет в сряда е решено да се дават 14 млн. лв. по бюджетите на учебните заведения за пазаруването на 16 000 портативни компютри. 12 000 броя от тях ще са за възпитаници, а 4000 - за учители.

Лаптопите ще се употребяват за електронно образование - от разстояние при карантиниране на възпитаници или при затваряне на учебните заведения. Те ще служат и за образование в класните стаи. Във всяка една класна стая учителят би трябвало да има опция за реализирането на електронно образование за работа с електронен дневник, добави просветителният министър.

Парите са от държавния бюджет и ще бъдат разпределени съразмерно на броя на учениците и учителите. Вълчев сподели, че няма да бъдат обезпечени всички учители и възпитаници с устройства, само че се чакат и средства от инструмента REACT-EU, като ще бъдат предоставени в допълнение 80 000 компютъра.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР