Министерството на образованието и науката (МОН) и национално представените синдикални

...
Министерството на образованието и науката (МОН) и национално представените синдикални
Коментари Харесай

Повече пари за училищата и детските градини


Министерството на образованието и науката (МОН) и национално показаните синдикални организации подписаха през днешния ден Анекс към Колективния трудов контракт за системата на националната култура.

В документа е контрактувано, че с отпуснатите със Закона за държавния бюджет за 2018 година средства за системата за предучилищно и учебно обучение би трябвало да се обезпечи нарастването на минималната работна заплата за страната, както и вноските за фонд " Пенсии " за 2018 година Със средствата по стандарти шефовете на учебните заведения и детските градини предпочитано ще разкриват места за психолози, педагогичен съветници или обществени служащи. В детските градини 1 щатна численост ще бъде разкривана при над 250 деца, а в учебните заведения при над 400 възпитаници. Директорите ще би трябвало да усилят с 0,5% средствата за диференцирано възнаграждение за реализирани положителни резултати на преподавателите.

Ако учебните заведения са получили повече пари с новата формула за систематизиране на средствата за делегираните бюджети и имат излишък, ще би трябвало да усилят самостоятелните работни заплати на чиновниците, да им дават в допълнение заплащане за присъединяване в екипите по обсег и приобщаване на децата в учебно заведение и за осъществяване на в допълнение образование на възпитаници, които имат компликации в клас.

В Анекса към Колективния трудов контракт е написано още, че право да получават средства за компенсации при пенсиониране от Националната стратегия " Оптимизация на учебната мрежа " към този момент ще имат и центровете за поддръжка на личностното развиване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР