Министерството на младежта и спорта излезе със становище във връзка

...
Министерството на младежта и спорта излезе със становище във връзка
Коментари Харесай

Становище на ММС по случая с трите положителни допинг проби в плуването

Министерството на младежта и спорта излезе със мнение по отношение на трите позитивни допинг проби в националния тим по плуване.

СТАНОВИЩЕ

" Министерството на младежта и спорта (ММС) е осведомено за трите позитивни допинг проби, дадени от състезатели от националния тим по плуване. Борбата против използването на неразрешени субстанции е един от водещите цели на държавната политика в региона на спорта за високи достижения.

От 2018 година досега процентът на позитивни проби на национални състезатели по плуване е извънредно дребен. За интервала Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на позитивните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни тимове. Това демонстрира, че не са налице систематични нарушавания на антидопинговите правила и няма основана процедура за приложимост на неразрешени субстанции в националния тим по плуване.

ММС упорства Българската федерация по плувни спортове да организира изцяло следствие на случая, а отговорните да понесат съответните санкции.

Държавната политика в региона на битката против използването на допинг в спорта е приоритет на държавното управление и персонален приоритет на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ето за какво в новия Закон за физическото образование и спорта, който е в действие от 18 януари 2019 година за първи път е планувана независима глава „ Антидопингова активност “, която задава главните рамки за регулация на тази активност. Именно за усилване на ограниченията за битка против използването на допинг в административнонаказателните разпореждания на Закона за физическото образование и спорта са планувани имуществени наказания на спортните организации според от поредността на нарушаването.

Водеща роля в допинговия надзор, предварителната защита и битката против допинга има Антидопинговия център. Центърът реализира активността си независимо, в съдействие с останалите национални и интернационалните институции и организации, имащи отношение към предварителната защита и битката против потреблението на допинг. От 1.01.2021 година са в действие промени в Закона за физическото образование и спорта и нова Наредба за антидопинговата активност в сходство със Световния антидопингов кодекс 2021 и Международните стандарти към него. "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР