„Барби“ може да бъде забранено в Ливан за „насърчаване на хомосексуалността“

...
Министерството на културата в Ливан може да реши да забрани
Коментари Харесай

Министерството на културата в Ливан може да реши да забрани филма "Барби", след като в сряда обвини филма в "насърчаване на хомосексуалността". Ливан, който обикновено се възприема като относително отворен и свободен в Близкия изток, видя как управляващите елити се събират около хардкор консервативните ценности.

Всеки, който е гледал филма на Грета Геруиг, знае, че героят Барби се стреми към свят на мир и любов.

В Ливан обаче тази американска комедия подхранва напрежението.

Филмът се прожектира в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн, но героинята, изиграна от австралийската актриса Марго Роби, може да бъде забранена от като цяло либералните Ливан.

Въпросът е защо този филм е раздвижен от политическите класи? Някои твърдят, че това може да е начин да се погребват основните икономически и съдебни проблеми, както и липсата на вода и електричество, които газът вбеси населението след катастрофалната експлозия през 2020 г.

„Освобождаването на Барби в Близкия изток първоначално беше планирано за 31 август, но наскоро беше преместено за 10 август, което изглежда показва, че всички проблеми с цензурата са разрешени. Филмите често се забавят в региона, за да се даде време на продуцентските компании да ги цензурират или да съберат комисии, които да ги прегледат.

Ливанският министър на културата Мохамад Мортада обяви в сряда, 9 август, че е поискал филмът да бъде забранен, защото „насърчава хомосексуалността и сексуалната трансформация“ и „противоречи на ценностите на вярата и морала“, като намалява значението на семейната единица. Мортада е подкрепян от могъщата въоръжена шиитска групировка Хизбула, чийто ръководител Сайед Хасан Насрала засили реториката си срещу ЛГБТ общността, позовавайки се в скорошна реч на ислямски текстове, които призовават за наказание със смърт.

Министърът на вътрешните работи Басам Маулауи поиска от Комитета за цензура на Общата сигурност на страната, който попада под Министерството на вътрешните работи и традиционно отговаря за решенията за цензура, да прегледа филма и да даде своята препоръка.

Кувейт вече направо забрани „Барби“, заявявайки, че насърчава „идеи и вярвания, които са чужди на кувейтското общество и обществения ред", се казва в изявление, публикувано от държавната информационна агенция KUNA.

Според L’Orient Today Комитетът за филмова цензура в Ливан не е видял причина да забрани филма в петък. Окончателното решение относно прожекцията на Барби в Ливан е на Общата сигурност.

Барби премина границата от милиарди долари в глобалния боксофис на 21 юли.  

„Той трябва да не е гледал филма“

Канадският актьор Райън Гослинг беше широко възхваляван за комичното си представяне на Кен, като неговата „прекомерна“ мъжественост предизвиква смях през целия филм. Комедията на Геруиг описва свят, управляван от жени, обръщайки ролите на патриархалното общество. И завършва с егалитарно послание: нека спрем да мислим за себе си като за „Кен“ или „Барби“ и да прегърнем личностите, които всъщност сме.

Въпреки че актьорският състав на „Барби“ включва Кейт Маккинън, която е лесбийка и транссексуална актьор Хари Неф, филмът не съдържа изрични препратки към хомосексуалността или транссексуалността.

„Той трябва да не е гледал филма“, казва Айман Мхана, изпълнителен директор на фондация „Самир Касир“, асоциация, която има за цел да „насърчава демократичните култура“ в Ливан и останалата част от Близкия изток. „Тези коментари идват в разгара на насилствена хомофобска кампания, стартирана преди няколко седмици от лидера на Хизбула [ожесточена шиитска политическа група] Хасан Насрала. Подобно движение беше насърчавано преди това от екстремистки християнски групи.“

Политическата политика на Ливан елитът е силно насочен към ЛГБТ общността от Месеца на гордостта през юни.

Насрала заяви през юли, че според ислямския закон всички гейове „трябва да бъдат убити“ и призова за бойкот на всички продукти с тема на дъгата.

Представители на различни християнски общности в страната също масово отхвърлят хомосексуалността, която се осъжда както в Библията, така и в Корана.

Под натиска на религиозни високопоставени лица, страната отмени събития, организирани от своята ЛГБТ общност на няколко пъти през последните години.

Детският анимационен филм "Бъз Лайтъриър", който включва двойка лесбийки, беше забранен миналата година.

"Духовни причини, политическо маневриране"

Когато той обяви намерението си да забрани пускането на "Барби", Мортада повдигна неофициална министерска среща, проведена във вторник в лятната резиденция на Бечара ал-Рахи, глава на Маронитската църква, източна секта на Римокатолическата църква.

"Идеи, които вървят срещу божествения ред и принципите, споделяни от целия ливански народ, трябва да се борим“, казаха и маронитът Раи, и Насрала в края на срещата.

Политическите разделения са дълбоки между християнските и мюсюлманските общности в Ливан. Практиката за пропорционално запазване на ключови постове за представители на двете общности от 1989 г. насам често води до задънена улица при вземането на решения.

Въпреки това, „ливанските власти са много щастливи да се съгласят, когато става въпрос за споделяне на хомофобски позиции или по-общо да се противопоставят на всякакви граждански закони относно брака, наследството, попечителството над деца или развода“, казва Мана, чиято асоциация има за цел да „насърчава демократична култура".

Религиозните институции действат като рупори на политическите партии в Ливан. „Те много често биват експлоатирани от партиите на власт, които се позовават на духовни причини, за да прикрият очевидни политически маневри“, казва Мхана.

По-отворено общество от своите управляващи?

В сравнение с повечето страни в региона, Ливан е мултирелигиозно общество, което е относително отворено, когато става дума за морални въпроси. Забраненият в по-голямата част от арабския свят филм на Marvel от 2022 г. „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“, който включва двойка лесбийки, беше прожектиран там. Празнична, космополитна и донякъде западна, ливанската столица Бейрут все още се възприема от някои като „Париж на Близкия изток“ или „Ибиса на Персийския залив“.

Мана посочва обаче, че партиите, представени в парламента, отразяват донякъде консервативно общество.

Въпреки това не мисля, че ливанският народ – включително по-традиционните – има истински проблем с „Барби“. Те не са фокусирани върху моралните въпроси, вместо това са много притеснени от икономически колапс , съдебната система и ливанската държава."

Отслабена от ендемична политическа нестабилност, страната е изправена пред най-сериозната икономическа криза в своята история, белязана от хиперинфлация, падаща стойност на нейната валута и банкови ограничения. Социалното напрежение се изостря от липсата на основни услуги като вода и електричество.

Липсата на задълбочено разследване и последващо правосъдие след експлозията в пристанището на Бейрут през август 2020 г. добави към недоволството. Освен това доказателствата за небрежност и корупция, включващи властите, доведоха до липса на наказателно преследване.

В светлината на тази криза властите повдигат морални проблеми, за да отвлекат вниманието на своите граждани, казва Мана. „Вчера те обвиняваха бежанците. Днес те обвиняват гейовете.“

Тази статия е преведена оторигинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР