Министерството на културата подкрепя фестивала и в 26-ото му издание Официалното

...
Министерството на културата подкрепя фестивала и в 26-ото му издание Официалното
Коментари Харесай

Откриват „София филм фест” на 10 март в Зала 1 на НДК

Министерството на културата поддържа фестивала и в 26-ото му издание
 Официалното разкриване на „ София филм фест ” ще се състои на 10 март в Зала 1 на НДК. Това стана ясно по време на днешната публична конференция в Дома на киното в София, в която взе присъединяване зам.-министърът на културата госпожа Весела Кондакова. Зам.-министър Кондакова пожела триумф на Фестивала и изрази удовлетворение от завръщането към културния живот в неговата целокупност, като пожела цялостни зали на всички прожекции. По думите й Фестивалът, който в годините се трансформира в самобитна независима институция, обичайно е значимото кино събитие в страната ни, а и зад границите й. Затова и зам.-министър Кондакова изрази съжалението си, че сме очевидци на враждебни дейности в Европа в XXI век, както и вяра, че гостите от Украйна ще могат да вземат присъединяване в СФФ. Зам.-министър Кондакова поздрави българската кино общественост във връзка избирането на нов изпълнителен шеф на ИА „ Национален кино център ”, като благодари за работата и на досегашния – Камен Балкански. „ Надявам се тематиката за войната да е единствено за размисъл, а не тематика, за която ще се тормозим, тъй като сме в директно прикосновение с нея. ”, пожела в умозаключение зам.-министър Кондакова.
 В конференцията през днешния ден участваха още шефът и продуцент на СФФ Стефан Китанов; Биляна Генова – шеф на дирекция „ Култура ” в Столична община, новият изпълнителен шеф на ИА НФЦ – Петър Тодоров, шефът на Екип на офис „ Медия ”, бюро „ Творческа Европа – България ” – Камен Балкански, шефът на Френския институт у нас Пиер Колио и Марина Лудеман – шеф на Гьоте-институт, началник отдел „ Културна стратегия “. 
 „ За мен е огромна чест да съм тук, считам, че киното заличава съществуващите граници. Киното събира хората – то се прави от хора за хора, а фестивалите са неговата кулминационна точка, тъй като там в действителност се събират както създатели, по този начин и продуценти, и посетители. „ София филм фест ” е образец за това по какъв начин през годините може да се сътвори доста мощна синергия сред феновете и създателите на филми, да се организират полемики, да се възпитава аудитория, която е сериозна, която може да отличи положителното кино, било то българско или интернационално, по тази причина – бездънен реверанс пред Фестивала. ”, сподели по време на конференцията новият шеф на ИА НФЦ Петър Тодоров.
 На конференцията бе показана главната информация за 26-ия СФФ – дати, кина и съществени събития в програмата – доказани филми и специфични посетители на Фестивала.  Повече информация можете да намерите , както и в обществените мрежи (, , , ) на Фестивала.
 „ София филм фест ” се реализира с поддръжката на Министерството на културата и Столична община.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР