Министерството на културата по никакъв начин не управлява този имот,

...
Министерството на културата по никакъв начин не управлява този имот,
Коментари Харесай

Къщата на Петър Дънов в София се руши. „Бялото братство“ иска разрешение да я превърне в културен център

Министерството на културата по никакъв метод не ръководи този парцел, не го стопанисва, съобщи юрист Руска Дучева

Къщата на философа и мъдрец Петър Дънов, намираща се на столичната ул. " Опълченска " 66, се разрушава и се постанова да й бъде изработен незабавен ремонт, оповестиха от общество " Бяло приятелство " на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. В нея участваха юрист Руска Дучева, проектант Данка Василева, Христо Вътев - ръководител на " Бяло приятелство ", Емил Тенев - зам.- ръководител на организацията.

Адвокат Руска Дучева изясни, че в момента отговорността за запазване на материалното културно завещание на България е на Министерството на културата.

" Министерството на културата по никакъв метод не ръководи този парцел, не го стопанисва, не желае това ", означи тя и добави, че къщата сега е със статут на частна държавна благосъстоятелност.

Доброволци от общество " Бяло приятелство " през месец юли почистиха цялата непотребна маса, която беше към постройката, означи Дучева. Тя прикани всички виновни за запазване на паметниците на културата да вземат бързо решение за издаване на позволение за ремонт на покрива поради наближаващите дъждове.

Арх. Данка Василева сподели фотоси на къщата - по какъв начин е изглеждала във времето, в което е била населявана. Сега целият покрив е с растителност и е извънредно повреден. Мазилката пада, има течове, пукнатини, изгнили дървени подпори и сривания. Гниене на дървени детайли, заради което постройката е тежко компрометирана, добави тя.

Това е постройка, ситуирана в два дребни парцела. И двата обекта са монументи на културата от национално значение. В южната част е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са една постройка, не може да се запази едното без другото, посочи Василева. Тя бе безапелационна, че постройките би трябвало да се възстановят, само че времето изтича.

Това, което би трябвало да се направи неотложно, е да се обезпечи статут на колективен монумент на културата на обособените историческите обекти върху частна благосъстоятелност. Имотът е изоставен, тъй като няма наследници, сподели още тя.

Председателя на общество " Бяло приятелство " - Христо Вътев, описа, че Петър Дънов е живял в тази къща от 1905 до 1926 година При него идвали са доста хора, които са били заболели, той ги е съветвал какво да вършат и те малко по малко разбрали, че е по-различен от тях, сподели той. В тази къща са изнесени първите неделни беседи от " Сила и живот ", извънредно значими беседи, означи още той. Учителят първо е водил беседите си в стаята, само че като станали доста хората, отварял прозореца и искащи се струпвали в двора на къщата, добави Вътев.

Зам.-председателят на " Бяло приятелство " Емил Тенев акцентира, че организацията има желанието да реставрира дома, в който Учителят е провел толкоз доста беседи. Те желаят страната да им даде тази къща за прилагане, а " Бяло приятелство " възнамерява да я трансформира в културен център.

" Ние не търсим финансиране, ще си го осигурим с дарения. Искаме страната да ни даде опцията да го създадем ", сподели той. Нашето голямо предпочитание е да намерим схващане в държавните институции и в случай че е допустимо, да се съкратят всички процедурни усложнения за това, изясни още Тенев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР