Министерството на културата и Столичната община предлагат промени в закона

...
Министерството на културата и Столичната община предлагат промени в закона
Коментари Харесай

Предложения за промени в Закона за културното наследство

Министерството на културата и Столичната община оферират промени в закона за запазване на културното завещание. Целта е да се избегнат случаите на заличаване на знакови за историята и архитектурата здания в София. Промените ще бъдат внасяни и гласувани в Народното събрание на части, с цел да не се блокира действието на настоящия закон.

София

Преди към седмица беше разрушена красивата къща с кула в Лозенец. Тя беше със свален статут на монумент на културата, който не можа да възвърне, поради намеси в оригинарната архитектурата на къщата и типа на околното пространство.
Боил Банов, министър на културата: До къщата са застроени 5-етажни нови блокове, става известно че има нова външна стълба, бетонна, която няма нищо общо със структурата на къщата. Има ред други намеси..
Според общината, обаче, с желаните промени в законодателството, случаи като този, ще може да бъдат избегнати.
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Смятаме, че когато поданството в даден квартал харесва, възприема някакъв обект като знаков за квартала или скъп исторически, този обект би трябвало да има статут, без значение, дали прилежащите здания са се трансформирали.
Министърът на културата увери, че друга противоречива постройка - царските конюшни, която е без статут на монумент на културата, ще го получи и ще бъде непокътната. Там са се пазели каляски от времето на цар Фердинад, които в този момент са в музея за история на София. Те могат да бъдат върнати там след реставрирането на обекта от неговите притежатели.
Боил Банов, министър на културата: Надявам се притежателите, с които ще водим диалозите, да узреят за сходен жанр партньорство. Ако това да вземем за пример стане търговски обект, експонирането там на каляски и истински карети би повишило неговата прелест неимоверно.
От Министерството на културата и столичната община увериха, че ще бъдат реставрирани и възобновени къщата с ягодите, къщата на арх Фингов и така наречен двойна къща на бул. В. Левски. За действителни тласъци за собсвениците на здания, монументи на културата ще упорстват от общината при предлаганите промени в закона за културното завещание, защото тежките санкции, които се ползват сега, не дават мечтаните резултати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР