Министерството на иновациите и растежа е ресорното министерство за връзка

...
Министерството на иновациите и растежа е ресорното министерство за връзка
Коментари Харесай

Министър Пулев: С Абу Даби развиваме две приоритетни оси - дигитализация и транспортна свързаност

„ Министерството на нововъведенията и растежа е отрасловото министерство за връзка с интернационалните вложители. Развиваме предпочитано разговора с Близкия Изток. Имахме сполучливи визити в Обединените арабски емирства, под егидата на президента Румен Радев, в Катар, Саудитска Арабия, Турция, Израел. Радвам се, че продължаваме дейния разговор с вас по предпочитаната ни ос – огромни инфраструктурни планове в дигитализацията и транспортната съгласуваност. “ Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа по време на срещата си през днешния ден с представители на AD PORTS GROUP, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Той бе поканен на срещата от вицепремира по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев. AD PORTS GROUP е най-големият оператор на мултифункционални пристанища в света и е със седалище в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Групата има водещи позиции и в ръководството на стопански зони и процеси на цифровизация.

По време на срещата министър Пулев акцентира, че „ България има забележителен капацитет за вложения във високите технологии, изкуствения разсъдък и въглеродно неутралните индустриални зони. Тези сегменти основават предпоставки за привличане на огромни производства в България и напъните ни са в тази посока “, уточни още той.

Министърът посочи, че България е в ТОП 3 на страните с най-вече и квалифицирани IT експерти на глава от популацията и че точно в нашата страна се намира най-големият в Източна Европа Институт за изкуствен интелект и компютърни науки INSAIT.

„ Нашият екип стартира осъществяването на цялостна визия за индустриализация на България. Обособихме най-голямата в страната профилирана индустриална зона в бранш аутомотив и автомобилно съоръжение, на 15 километра от сърцето на столицата и покрай квалифицирана работна ръка. Това е единствено първият стадий от комплексната ни тактика за ускорение развиването на индустриалните зони “, добави Пулев.



До дни Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласи отварянето на огромен европейски запас от над 200 млн. лева за поддръжка на индустриалните паркове и зони у нас. „ Ще обособим цяла екосистема от стопански зони, които да дават отговор на най-високите стандарти на вложителите както като качество на инфраструктура и съгласуваност, по този начин и според условията за „ зелен преход “ и въглеродна индиферентност “, изясни още министър Пулев.

По думите му, в лицето на най-големия оператор на мултифункционални пристанища в света, с водещите си позиции в ръководството на цифровизация и стопански зони AD PORTS GROUP е стратегически сътрудник за България. „ Вярваме, че това партньорство ще ни помогне в развиването на двата ни основни целта – транспортната съгласуваност и дигитализацията “, сподели в умозаключение министър Пулев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР