Министерството на икономиката трябва да следи какво се случва с

...
Министерството на икономиката трябва да следи какво се случва с
Коментари Харесай

Министърът на икономиката поиска да се разшири обемът на дърводобива у нас

„ Министерството на стопанската система би трябвало да следи какво се случва с фирмите, не толкоз с хората. При мен постъпиха доста недоволства за търговията с горски материал. Когато получих тези недоволства, нямаше по какъв начин да не потърся какъв е казуса. Затова помолих сътрудници и свиках съвещание с сътрудници от министерството на земеделието и министерството на околната среда и водите, Лесотехническия университет, както и неправителствени организации. Това, което чух от тях е, че фирмите се оплакват от липса на дървен материал, даже мислят съкращения “. Това съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов по време на съвещание на краткотрайната комисия за разглеждане на въпросите с дефицита и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023г. и за правене на оферти за справяне с тези проблеми, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Имаше задграничен вложител, който сподели, че даже в тази обстановка мисли да изнесе своето произвеждане, защото няма по какъв начин да работи. Аз не съм специалист, само че попитах сътрудници от министерството на земеделието, както и сътрудници от Лесотехническия университет. Стана ясно и, че в Австрия 90% от прираста се реже, до момента в който в България е 50%, след което ми споделиха, че не се грижим задоволително за гората, като в това число не се грижим задоволително и за сеча. На събранието бяха извадени два съществени казуса - първият, който за мен е по-голям, е неналичието на дървосекачи, а вторият е казусът с добива, би трябвало да се откри решение и той да се усили “, съобщи още Стоянов. „ Трудно е в тази обстановка някой вложител да има желание за вложения в горския бранш имайки поради и обстановката. На работната среща участваха и две конкурентни компании, те споделиха, че няма проблем да закупят нова машинизация. Проблемът обаче е в потреблението на тази машинизация, може би има някакви законодателни усложнения ", съобщи още Стоянов.

На въпрос на Александър Дунчев дали освобождението на конкуренцията на пазара е проблем за стопанската система или това е метод да се подтиква производството и да има повече доходи в страната, Никола Стоянов отвърна следното: „ Това, което казвате звучи доста добре, в случай че в този момент се намираме в стадий, в който чакаме, че казусът ще се реши след 2 години, само че в този момент от срещата ми с специалистите стана ясно, че всички изпитват компликации в добива на суровина. Конкуренцията е нещо, което поддържаме по всякакъв начин, само че резултатът все още е подобен, че специалистите се оплакват, че няма суровина “.

Иван Иванов от Българска социалистическа партия регистрира отрицателна наклонност в избрани заводи да се изгаря дървесина, която е за преправка. " Вие подготвен ли сте да се борите против тази наклонност “, попита Иванов. „ Истината е, че не бях чувал за този проблем, ще се наемам с него “, акцентира Никола Стоянов.
Никола Стоянов
„ Изключително мъчно ще стане за горските стопанства в случай че жителите идват и сами декларират своите поръчки. Ще се затрудни работата, в случай че отпадне опцията кметовете да насочат поръчки до общинските горски стопанства. Не съм склонен и с разновидността да подкрепяме посредством прекалено много обществени помощи жителите, с цел да получат дърва на по-ниски цени, по този начин ще се утежни положението на горските предприятия “, съобщи пък инж. Ради Иванов, шеф на Североизточното държавно дружество. „ Горските масиви в Община Добрич в действителност са малко, само че с актуалната мярка - ограничавайки количествата от 5 кубика дърва на семейство, мисля, че ще се реши ненапълно казуса. Вече след Нова година ще се опитваме да осигурим още 5 кубика, само че за в този момент единствено това може да се измисли. Надяваме се отсега нататък да се откри решение, с което трайно да се реши казусът “, посочи още инж. Иванов. „ По някакъв метод хората би трябвало да си купят дърва на свободния пазар, а не да употребяват описи, които са предопределени за по-бедните хора. Тази година заради обстоятелството, че повече хора се насочиха към този метод за закупуване на дърва, би трябвало ясно да се разграничи кои хора са в действителност обществено затруднени, и да се дефинира кои хора ще могат да купуват дърва от описите, с цел да се понижи тежестта върху горските предприятия “, разяснява още Ради Иванов. „ Практиката в гр. Омуртаг да се вършат корупционни практики с дървата за огрев ще бъде изкоренена “, съобщи още инж. Ради Иванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР