Министерството на икономиката много иска да постави под контрол цените,

...
Министерството на икономиката много иска да постави под контрол цените,
Коментари Харесай

Маргаритов обеща "извънредни механизми" за контрол на цените

Министерството на стопанската система доста желае да сложи под надзор цените, само че не знае тъкмо по какъв начин.  Това се схваща от зачестилите изказвания на Корнелия Нинова по тематиката. През уикенда тя за следващ път посочи, че няма да допусне някой да богатее да гърба на хората и на страната, която ще заплати за интиифлационните ограничения. Същото съобщи през днешния ден и новият й заместник  - Димитър Маргаритов.  Засега обаче " засиленият надзор " прилича повече на заклинание, което единствено по себе си няма да смъкна цените. 

" Министърът на стопанската система Корнелия Нинова разпореди предходната седмица на две комисии - за отбрана на потребителите и за стоковите тържища и борсите, да изработят методика на наблюдаване и надзор върху използването на антиинфлационния пакет от ограничения. Само въвеждането на ограниченията не значи,  че те ще работят, в случай че липсва надзор, разгласи тази заран някогашният ръководител на КЗП Димитър Маргаритов, който  от няколко дни към този момент зам.-министър на стопанската система.

Маргаритов продължи с спорни разсъждения за контрола върху цените. Каза, че и в този момент страната си има институции и способи да възпира несъразмерни поскъпвания. И даде два неособено безапелационни образеца - олиото и автогоривата. Всъщност олиото внезапно нарастна и по-късно се поускои, само че на високите равнища, и то основно тъй като хората схванаха, че суматохата и презапасяването са непотребни. Колкото до бензина и дизела, изказванията, че страната нещо била направила, са просто смехотворни. Цените по българските бензиностанции в никакъв случай не са били толкоз високи 

 Маргаритов съобщи, че ще има още механизми за влияние върху цените - изключителни, които щели да се разработят паралелно със самите противоинфлационни ограничения, с цел да е несъмнено, че стоките и услугите, за които се дават данъчни и други облекчения и помощи, няма да нарастват прекалено.

" Например за мярката с  понижението от 25 стотинки на литър бензин -  ако се види, че в границите на дни или часове горивата всеобщо нарастват с 25 стотинки,  органът, който управлява съответния пазар,трябва да се намеси и да откри дали няма съгласувани практики за повдигане на цените. В хода на използване на ограниченията може да се вкарат в допълнение такива механизми ", уточни зам.министърът. И натърти, че имало способи да се откри дали определени търговци не злоупотребяват със обстановката и не " изкарват облаги на гърба на хората и на страната ". Така и не се разбра обаче какви се тези способи. 

А новият заместител на министър Нинова продължи с декларациите " Ще успеем да държим нещата под надзор, когато в съгласие с всички институции се упражнява засилена контролна активност ".  " Санкцията за нелоялна комерсиална процедура е 50 000 лв., а Комисията за отбрана на онкуренцията може да постанова санкции на неточни компании до 2% от оборота им за предната година ", посочи Маргаритов. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР