Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) пусна анонимна анкета към

...
Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) пусна анонимна анкета към
Коментари Харесай

Икономическото министерство пита бизнеса колко ще му струва приемането на еврото

Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) пусна анонимна анкета към бизнеса, в която пита предприятията дали са подготвени за еврото. Целта е да се обобщят резултатите и да се разпознават проблемите на компаниите от прекосяването от една валута към друга.

Сред въпросите, които задава ведомството е какъв брой ще коства на компанията смяната на софтуера , тъй че счетоводството ѝ да се води в евро. Около пет месеца цените на стоките и услугите у нас би трябвало да бъдат в двете валути - лв. и евро. Въпросът е, дали компаниите имат опция да го създадат. Допълнително предизвикателство за бизнеса ще бъде, че хората ще могат да се разплащат в една от двете валути по техен избор.

Сред преимуществата, които Министерството открива е, че може би фирмите ще спестят трансакционни разноски поради прекосяването към европейската валута.

Ведомството се интересува и от рекомендациите на фирмите , тъй че преходът да е оптимално равномерен.

В момента България се намира в така наречен чакалня за Еврозоната - валутния механизъм ЕРМ 2. С решение на Народното събрание, страната ни е приела, че ще одобри еврото от 1 януари 2024 година. В момента обаче България не е подготвена, в това число иституционално за тази стъпки. Не дава отговор и на всички Маастрийхски критерии за приемане в Еврозоната. Инфлацията ни е над позволената.

Само преди седмица шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев предизвести, че страната ни закъснява извънредно по осъществяване на проекта за присъединение на Еврозоната. Той прикани депутатите да се забързат в случай че желаеме да спазим периода. В противоположен случай, няма да може да приемем европейската валута в периода, който сме си сложили.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР