Министерството на финансите публикува обещаните помени в данъчните закони, с

...
Министерството на финансите публикува обещаните помени в данъчните закони, с
Коментари Харесай

МФ публикува законите, с които вдига данъците

Министерството на финансите разгласява обещаните помени в данъчните закони, с които ще се опита да запуши дупката в бюджета, която в противоположен случай би била доста над 3% от прогнозния БВП. С предлаганите в този момент ограничения в региона на приходите финансовият министър Росица Велкова чака дефицитът през тази година да остане в границите на 3% и да не се материализират всички оповестени от самата нея опасности за страната.

Велкова разгласи тази седмица, че държавното управление ще внесе законопроектите в Народното събрание в първия ден след изборите – на 3 април. Приемането на ограниченията, които съгласно нея са наложителни, би трябвало да бъдат утвърдени от депутатите в новия парламент. Служебното държавно управление не може да ги приложи без глобата на Народно събрание.

Министерството на финансите разгласява за публично разискване план на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предлагат се ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, които имат за цел по-ефективна предварителна защита и противопоставяне против данъчните измами и укриването и невнасянето на налози. Въвежда се наложително авансово обявление на данни за транспортите на артикули на територията на Република България на артикули с висок фискален риск, осъществявани с транспортни средства над 3.5 тона.

Предлагат се и ограничения по отношение на изискванията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по контракти – въвеждане на режим за известяван на приходните организации за идни заплащания от бюджета към данъчно задължени лица. Плащанията ще са по подписани контракти на стойност над 10 000 лева, както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лева Чрез този режим ще се вкара още един метод за информиране на обществените реализатори за съществуване на финансови средства в данъчно задължени лица.

В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират промени и допълнения на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО),  с които от 1 юли 2023 година се вкарва налог " свръхпечалба ", с който ще се таксуват " свръхпечалбите " на всички компании и еднолични търговци в България, генерирани второто полугодие на тази година.

Мярката е краткотрайна, еднократна и е направена за гарантиране на публичния интерес посредством опазване на макроикономическата и фискална непоклатимост на страната и за преодоляване на инфлацията, подбудена от външни и вътрешни политически и стопански фактори, се показва в претекстовете към предлагането на МФ.

Тя ще бъде годна за всички лица, които подлежат на облагане с корпоративен налог, както и тези, които се таксуват с различен на корпоративния налог и едноличните търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, които реализират стопанска активност за генерираните от тях свръхпечалби. От обсега ѝ се изключват лицата, които внасят краткотрайна солидарна вноска, която е със сходни характерности като предлаганата солидарна вноска.

От Министерството на финансите акцентират, че заявените данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста са нарастнали през 2021 и 2022 година, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100% спрямо облагите за 2018 година и 2019 година По данни на Националния статистически институт, разпределените облаги под формата на дивиденти са 21.5 милиарда лева за 2020 година и 22.4 милиарда лева за 2021 година Също по този начин по данни на Национален статистически институт се следи забележителен растеж на наличностите по депозити в банките.

Финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги, написа МФ в претекстовете си и показва статистика.

За интервала 2020 – 2022 година страната е предоставила 11.2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки. От тази сума помощите и обезщетенията на бизнеса, свързани с пандемията COVID-19, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна, са в общ размер на 10.3 милиарда лева Бюджетът е изгубил и 908.7 млн. лева в резултат на понижени Данък добавена стойност ставки, освобождавания от облагане с данък.

Предложенията за промени и допълнения на Закона за налог върху приходите на физическите лица целят да се внесе спомагателна изясненост във връзка с данъчното отнасяне на приходите от продажба на виртуални валути, да се вкара приспадане на нормативно избрани разноски при продажба на финансови активи, както и да се разшири обсегът на приходите, за които се дава информация от работодателите и предприятията платци на приходи. Във връзка с определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, в това число и виртуални валути, както и от търговия с задгранична валута се предлага да се приспадат 10 на 100 нормативно избрани разноски.

Законопроектът на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс включва промени и допълнения на Закона за налог върху добавената стойност, с които до 30 юни 2023 година се понижава срокът за използване на краткотрайната понижена ставка на налога за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга в случаите по член 136 и за услугата за потребление на спортни уреди. С непрекъсната понижена ставка на налога не престават да се таксуват единствено доставките на услуги по настаняване, доставките на книги и периодически печатни творби на физически носители или осъществявана по електронен път и доставките на храни, пелени и хигиенични продукти, подобаващи за бебета или за дребни деца.

С промените и допълненията на Закона за акцизите и данъчните хранилища се предлага течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, да се включат в обсега на акцизните артикули и за тях да се ползват разпоредбите за тютюневите произведения. Предложенията включват и анулация на въведените краткосрочни антиинфлационни ограничения за възобновяване на платения данък за електрическа сила, нулевата акцизна ставка върху моторните горива за LPG и за природния газ и нулевата акцизна ставка за създадената електрическа сила от възобновими източници. Основната цел на ограниченията е да се резервира конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните разноски, както и да се овладеят непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и на горивата.

Предлагат се и промени и допълнения на Закона за ограничение на заплащанията в брой – като мярка за ограничение каузи на сивата стопанска система нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната се понижава от 10 000 лева на 5 000 лева Предложението е заплащанията на територията на страната да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лева и на стойност под 5000 лева, представляваща част от парична престация по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лева Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот. Предлага се и изплащането на трудовите хонорари в размери над прага от 5 000 лева да се включи в режима на Закона, защото понастоящем изплащането на трудови хонорари е изключено от обсега му.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР