Министерството на финансите предлага минималният осигурителен доход на земеделците да

...
Министерството на финансите предлага минималният осигурителен доход на земеделците да
Коментари Харесай

Обмисля се повишаване на осигурителния доход на земеделците - ще плащат по-високи данъци

Министерството на финансите предлага минималният застрахователен приход на земеделците да се усили от 420 лева на 710 лева По този метод земеделските производители ще би трябвало да заплащат осигуровки в същия размер, колкото и самоосигуряващите се лица. Досега постоянно действаше диференциация.

Това излиза наяве от оповестената средносрочна планирана на МФ, която е неразделна част от законопроекта за бюджет за тази година.

В момента самоосигуряващите се заплащат осигуровки върху сумата от 650 лева само че от ведомството ръководено от вицепремиера Асен Василев оферират тя да нарасне до 710 лева колкото ще бъде и равнището на минималната заплата.

Това не е първи опит минималният осигурителният предел на земеделците да се доближи този на останалите действия, само че до момента след митинги на земеделци и разгорещени дебати в парламента няколко държавни управления се отхвърлиха от това си желание.

Точно такова предложение имаше и в малко просъществувалия бюджет на служебния кабинет от декември 2021 година

Размерът на осигурителните вноски е както следва:

– 19,8 % за пенсии за родени преди 1 януари 1960 година, както и лицата по член 4б от КСО

– 14,8 % за пенсии за родени след 31 декември 1959 година

– 3,5 % за фонд “Общо заболяване и майчинство "

– 5 % за ДЗПО – Универсален пенсионен фонд за родени след 31 декември 1959 година

– 8% за здравно обезпечаване

В момента наложителните осигуровки на земеделец, който не се обезпечава за общо заболяване и майчинство, възлизат на 27,8% от 420 лева или 116,76 лева

Ако предлагането бъде признато и минималният застрахователен предел е 710 лева, то земеделците ще заплащат осигуровки в размер на 197,38 лева или растеж от към 80 лева

Всичко това към момента не е дефинитивно, тъй като би трябвало да се одобри от държавното управление в целокупност, както и от Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР