Министерството на финансите очаква излишък в бюджета от 1.07 млрд.

...
Министерството на финансите очаква излишък в бюджета от 1.07 млрд.
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета надхвърли 1 млрд. лева

Министерството на финансите чака остатък в бюджета от 1.07 милиарда лева в края на септември, оповестиха от ведомството. Приходите, помощите и даренията по прогноза ще са 37.8 милиарда, което е 74.8% от актулизирания годишен план. Спрямо същия интервал на 2020 година се отбелязва растеж от близо 5.4 милиарда лв. на данъчните и неданъчните доходи, а постъпленията от помощи са близки до регистрираните за деветмесечието на миналата година.

Разходите се чака да бъдат в размер на 36.73 милиарда лева, което е 66.6% от годишния план. За съпоставяне за същия интервал на 2020 година са били 31.55 милиарда Значителният растеж е обвързван с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки разноски за битка с пандемията от ковид. Най-голямо повишаване има при обществените и здравноосигурителните разноски.

За пенсии са изразходени близо 950 млн. лева за добавките от 50 лв. от януари до септември. Влияние върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната, на тавана от началото на годината, базовия резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година.

В частта за здраве регистрира повишаване на разноските а битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19, възнаграждение за слагане на ваксини и други. Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по ограниченията за битка с ковид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР