Испания глоби четири нискобюджетни авиокомпании, включително Ryanair и Easyjet, с

...
Испания глоби четири нискобюджетни авиокомпании, включително Ryanair и Easyjet, с
Коментари Харесай

Испания глоби със 150 милиона евро нискотарифни авиокомпании заради таксата за ръчен багаж

Испания санкции четири нискобюджетни самолетни компании, в това число Ryanair и Easyjet, с повече от 150 милиона евро поради такси за багаж, които потребителските групи сметнаха за " корист ".

Засегнатите самолетни компании са Ryanair, Easyjet, Vueling и Volotea, оповестява, базирайки се на испански медии.

Испанското министерство по въпросите на потребителите наложи санкциите, откакто надзорът на потребителите Facua започва акция преди шест години, потвърждавайки, че самолетните компании са нарушили правата на пасажерите, налагайки спомагателни такси за печатане на бордни карти на летището или за носене на по-големи елементи от багажа.

Министерството прегледа и таксите за избор на място за хора, които съпровождат малолетни или такива, които се нуждаят от специфична помощ.

" Точно това е, за което водим акция - да сложим завършек на измамите и противозаконните практики ", споделя генералният секретар на Facua Рубен Санчес пред публицисти в Севиля.

" За първи път в нашата история можем да кажем, че сме удовлетворени от размера на санкцията " добавя той.

Друга потребителска група, OCU, съобщи, че се надява други европейски страни да последват образеца, с цел да санкционират самолетните компании, които следват същите " злоупотребяващи практики ".

Индустрията: постанова се " непропорционална " санкция

Асоциацията на самолетните компании ALA подлага на критика санкциите като " безусловно непропорционални ".

Президентът на ALA Хавиер Гандара споделя, че санкциите ще принудят пасажерите, които желаят да пътуват единствено с малко багаж да заплащат за услуги, които не се нуждаят.

" Ние пазиме правото на потребителя да избере най-хубавия вид за пътешестване ", сподели Гандара.

Санчес обаче отвърна на тази позиция.

" Индустрията се пробва да прокара концепцията, че вършат цената по-евтина за тези, които не носят багаж, а това е погрешно, те нелегално оскъпяват цената, нелегално се обогатяват с доста милиони евро с тези които носят дребен ръчен багаж ", споделя той.

Най-високата санкция за Ryanair

Компанията, която е санкционирана с най-голяма сума е Ryanair, която първа стартира да таксува ръчния багаж през ноември 2018 година След нея Vueling, а по-късно и EasyJet и Volotea.

Това са първите санкции, наложени от Службата за отбрана на потребителите на държавното управление на Испания, откогато пое пълномощията за налагане на наказания през май 2022 година Това стана вследствие на изменение на общия закон за отбрана на потребителите, въведено вследствие на претенции от, поети от министър Алберто Гарсон. Дотогава това бе изключителна подготвеност на районните и общинските потребителски администрации.

Санкциите са и най-високите, налагани в миналото от орган за отбрана на потребителите в Испания. Сумата, наложена на Ryanair, която не се показва, надвишава неведнъж сумите на двете най-големи санкции налагани досега в резултат на тъжби от FACUA.

Какво споделя законът

В жалбите си до министерството и районните потребителски органи FACUA твърди, че таксата за ръчен багаж нарушава както законодателството в бранша на самолетните компании, по този начин и законодателството за отбрана на потребителите на Испания.

По този метод асоциацията предизвестява, че нарушава Закона за въздушната навигация, който постановява, че " превозвачът е задължен да транспортира гратис в кабината, като ръчен багаж, предметите и пакетите, които пътуващият носи със себе си ". Той преглежда като изключения единствено " съображения за сигурност, свързани с тежестта или размера на обекта по отношение на характерностите на самолета ".

Според ALA, санкцията опонира на законодателството на Европейски Съюз и рискува да нанесе огромни вреди на туризма в Испания, напомняйки, че:
Търговски практики като таксуване за багаж в кабината са изцяло законни и са обхванати от Европейски правилник 1008/2008, който е наложителен в държавите-членки, защото националното законодателство би трябвало да се пояснява в сходство с европейското право. Тази самодейност е в директен конфликт с неотдавнашната самодейност на Европейската комисия, която се застъпва за това самолетните компании да открият общи квоти или стандарти за ръчен багаж, самодейност, в която всички самолетни компании към този момент си сътрудничат и където е ясно посочено, че цените с разнообразни спомагателни услуги създадени през последните години, те допускат преимущества и повече оферти за пасажерите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР