Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн.

...
Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн.
Коментари Харесай

МФ очаква 610 млн. лв. дефицит в хазната през ноември

Министерството на финансите чака недостиг в размер на 610 млн. лева по консолидираната фискална стратегия (КФП) на месечна база към края на ноември 2022 година А общо за 11-те месеца на годината до момента се предвижда той да доближи 605 млн. лева. 

От финансовото ведомство означават позитивния резултат от забележителните доходи от корпоративен налог, свързани с крайния период за внасяне на предплатените вноски за данъка през 2022 година. В хазната по това перо са постъпили 1.3 милиарда лева през ноември, т.е. без тях дефицитът щеше доста да надвиши настоящия. 

От друга страна, растежът на разноските изпреварва растежа на приходите, главно заради по-високи разноски за дотации, обществени заплащания, финансови разноски и други. Поради тази причина за ноември се чака превишение на разноските над приходите и недостиг по КФП на месечна база “, се показва в известието на МФ. 

Това ще е вторият месец, през който бюджетът ще е на минус. За първи път той отиде в негативна територия през октомври, когато като с магическа пръчка бе стопен септемврийския едномилиарден остатък. Тогава финансовото ведомство изясни случилото се с по-високите разноски вследствие на преизчислението на към една трета от пенсиите от 1 октомври, дружно с други финансови разходи.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбюджетен недостиг ноември Министерство на финансите ПоследниНай-четениБюджет и финанси 0 МФ чака 610 млн. лева недостиг в хазната през ноември Наука 28 Държавата не съблюдава финансовите си обещания към науката Накратко 968 Вечерни вести: Забрана за „ Лукойл “; ЕЦБ се заяде с биткойн Компании 296 Българската „ АмонРа “ набра 3 млн. лева от борсата за експанзията си в Румъния Компании 9742 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 6824 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Накратко 6248 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Компании 5934 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР