Министерството на финансите на САЩ предупреди за възможен колапс на

...
Министерството на финансите на САЩ предупреди за възможен колапс на
Коментари Харесай

“Пирамидата се руши” . В САЩ предрекоха нова финансова криза

Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести за вероятен колапс на небанковите ипотечни организации. Такива компании стават от ден на ден, те работят най-вече с проблематични кредитополучатели, а достъпът им до финансиране е стеснен. Според регулатора това основава „ непредвидени опасности “. Ще се повтори ли международната рецесия от 2008 година?

Разрастващ се бранш

Експлозивното повишаване на броя на небанковите ипотечни организации през последните години е тревожна наклонност. Министърът на финансите Джанет Йелън е загрижена за техния евентуален банкрут, в случай че зародят затруднения.

Но това беше отчасти улеснено от самите регулатори. Така след рецесията през 2008 година финансовите условия за банките бяха съществено затегнати. Правата за обслужване на портфейл от ипотечни заеми от огромни компании като “Уелс Фарго ” бяха закупени непринудено от небанкови организации, условията за които са по-меки. Сега финансовите управляващи са озадачени: несъразмерната интензивност на тези компании поражда съществени опасения.

Краткосрочно финансиране

За разлика от ипотечните организации, небанковите кредитори не могат да одобряват потребителски депозити - те нямат съответните лицензи.

„ И нямат достъп до незабавно кредитиране от Федералния запас “, прибавя Борис Богоутдинов, ръководещ съучастник на консултантската компания “2Б Диалог ”.

Това ги прави уязвими в сложни пазарни условия. Със сигурност ще зародят проблеми с източниците на финансиране.

Ако банките претърпят загуби, те ще отхвърлят краткосрочни заеми на небанкови кредитори и ще изгубят опцията да работят на пазара, изяснява Богоутдинов.

" Лоши " кредитополучатели

Освен това сходни организации се специализират в проблематични кредитополучатели - макар уроците от финансовия колапс през 2008 година

„ Тогава, след рецесията с високорисковите ипотечни заеми, играчите на пазара стигнаха до извода, че не би трябвало да отпускат заеми на тези, които е малко евентуално да ги върнат “, спомня си Богоутдинов.

Високорисковите ипотеки обаче са тук, с цел да останат. Високорисковият кредитополучател към момента има късмет - просто да се свърже с небанкова организация. И колкото повече са тези компании, толкоз по-висок е делът на високорисковите ипотеки, т.е. заеми, отпуснати на хора с ненадеждна или къса кредитна история.

Оттук и втората опасност: платежоспособността на самите кредитополучатели. Така Асоциацията на ипотечните банкери обръща внимание, че през първата половина на 2024 година в Съединени американски щати се чака криза и повишаване на безработицата. Клиенти на небанкови организации, които са изгубили приходи, няма да могат да изплащат заеми.

" Този път ипотечната пирамида може да стартира да се срутва точно с кредитополучателите, които са изгубили работата си. Тенденцията на всеобщи съкращения в американската стопанска система към този момент е явна. Банките от своя страна също ще изгубят пари и ще стартират да отхвърлят заеми на организациите, което ще докара до прекратяване на активността им ”, показва Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

Очевидна опасност

Масовият банкрут на такива компании ще удари целия ипотечен пазар. Банките и структурите, които са вложили в свои облигации и други финансови принадлежности, ще претърпят огромни загуби. Агенциите в действителност основават опасности за стабилността на американската банкова система, акцентира Дмитрий Осянин, доцент от главния отдел за финансов надзор в РИУ “Плеханов ”.

Анализаторите към момента не са склонни да приказват за „ бомба “, сложена под ипотечния пазар. Ситуацията обаче е тревожна. Това е очевидно едва звено във финансовата система, сегментът се развива доста по-бързо от регулирането му.

Съветът за контрол на финансовата непоклатимост възнамерява да затегне надзора върху ипотечните кредитори, в това число въвеждането на редовно значима категория. Това значи, че тези компании ще би трябвало да съблюдават и по-строги регулаторни условия.

Въпросът е дали ще съумеят преди сегментът да се разпадне. Всичко зависи от реакцията на държавното управление и регулатора към проблемите в ипотечния бранш - до каква степен ще съумеят да минимизират рисковете.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9138Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед68270Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед75886Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед40266Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед21725Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед372202Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251228Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед227829Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед110617Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94259Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:Последни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР