Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството АйСиДжиБи АД

...
Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството АйСиДжиБи АД
Коментари Харесай

ICGB ще получи пълната компенсация за забавянето при строежа на интерконектора с Гърция

Министерството на енергетиката дружно с мениджмънта на сдружението АйСиДжиБи АД (ICGB) организираха договаряния с изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция–България, при което бе реализирана договореност за признание на цялостния размер дължими към АйСиДжиБи АД неустойки.

" С това съглашение завършваме няколкомесечни напрегнати договаряния. Гръцката страна имаше искания за десетки милиони, свързани съгласно тях с спомагателни действия по градежа и нарастването на цените. Нашите насрещни искания са свързани с обезщетения във връзка със закъснение на строителството ", изясни министър Христов.

По думите му триумфът се дължи на изключителната техническа и юридическа подготовка по всички противоречиви въпроси, както и на транспарантния и градивен метод при отстояването на позицията ни.

След дейни договаряния е реализирано съглашение, което напълно пази ползите на ICGB и България. Договорът с гръцката Авакс предстои на индексиране според Закона за публичните поръчки и признатата процедура, което се ползва при всички контракти, наранени от инфлацията и коронавирус - процедура, наложена и в България, и в Европа.

" Ние защитихме позицията, че тази индексация изцяло урежда всички искания, свързани с инфлацията, и спомагателни заплащания не са дължими. Техническите специалисти отхвърлиха всички претенции за приемане на спомагателни размери от осъществена работа. След тази стъпка Авакс отдръпва всичките си искания и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето. Със съглашението се заобикаля следващ възможен арбитраж, което би коствало милиони в адвокатски разноски и механически експертизи и би бил с неразбираем резултат ", добави министър Христов.

От АйСиДжиБи АД декларират, че детайлите остават конфиденциална информация, само че показаха задоволство от приятелското решение на разногласието и постигнатите договорености, които сполучливо пазят ползите на оператора.

Споразумението следва да се утвърди от акционерите в ICGB.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР