Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която

...
Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която
Коментари Харесай

Как да получим пари за поставяне на соларен панел на блока

Министерството на енергетиката разгласи за публично разискване процедура, с която българските семейства могат да се възползват от финансиране за създаване на фотоволтаични системи. Целта на процедурата е да се насърчи потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата посредством достъп до финансиране за пазаруване на най-хубавото съоръжение за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. -   49 870 000 лв. от Европейския съюз – NextGenerationEU, и 9 970 000 лв. национално финансиране.

Средства ще се дават по два съставния елемент - Компонент 1 за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

По първия съставен елемент безвъзмездното финансиране е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960 лева, а по втория - до 70%  от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв..

Всеки човек, който желае да получи парите, в началото би трябвало да финансира всички действия със лични средства.

По Компонент 1 се планува даване на безплатно финансиране за закупуване и инсталиране на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване, от които създадената гореща вода ще бъде употребена за облекчаване на личното ползване на семейството. В този случай няма да се изисква одобрение на капиталов план за издаване на позволение за градеж при техния монтаж.

По Компонент 2 безвъзмездната финансова помощ ще се дава за закупуването и инсталирането на фотоволтаични системи с мощ до 10 kWp, които могат да включват и системи за предпазване на създадената електрическа сила. Произведената и/или съхранената електрическа сила може да бъде употребена единствено за лично ползване в жилището на претендента.

Продажба на създадената и/или съхранена електрическа сила няма да бъде допускано, като за тази цел ще бъде прилаган член 25а от Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), според който краен клиент може да построи енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници върху покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електроразпределителна мрежа и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване.

Крайният клиент би трябвало да подаде съобщение до оператора на мрежата, към която е причислен обектът. В 14-дневен период от приемане на уведомлението операторът дава в допълнение съглашение към контракта за достъп и транспорт на крайния клиент, в което се показват техническите условия към схемата на свързване на енергийния обект към електрическата уредба на крайния клиент и се регламентират правата и отговорностите на страните, за гарантиране сигурността на електроенергийната система и недопускане постъпване на електрическата сила и разстройства в мрежата. Допълнителното съглашение се подписва преди издаване на позволение за градеж на енергийния обект, като в този случай мнение за присъединение не се издава.

Според енергийното министерство поддръжката би трябвало да стигне до минимум 10 000 семейства с неефективни източници на топлинна сила на твърдо гориво, само че това ще стане за целия размер на инвестицията с общ бюджет от 240 млн. лева, като осъществяването по договорите е до края на 2025 година
 istock istock
Кои хора могат да аплайват:

1)       Да е физическо лице, български жител, жител на друга страна членка на Европейския съюз или жител на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващ в Република България, обитаващ лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна сграда;

2)       Да е притежател на жилището, с което се кандидатства. В случай че претендентът е съсобственик на жилището и има по-малко от 51% идеални елементи от него, е належащо документално единодушие от другия/ите съсобственик/ци. Съгласието от съсобственика/ците се удостоверява с декларация от съответния/ите съсобственик/ци. В случай че жилището е благосъстоятелност на съпрузи в режим на съпружеска имуществена общественост, не е належащо единодушието на съпруга;

3)       Жилището би трябвало да е главно за претендента.

4)       Жилището, с което се кандидатства, да се намира в регулационните граници на обитаемото място на територията на съответната община, да се употребява единствено за жилищни потребности и на адреса на жилището да няма регистриран в Търговския указател търговец или записано в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел юридическо лице;

5)       В случай че претендентът е притежател на жилище в многофамилна постройка,, той следва да има и единодушието на етажната благосъстоятелност и би трябвало да показа копие от Решение на Общото заседание на притежателите.

Слагаме безоблачен панел на блока с пари от Европейски Съюз

6)       В жилището се употребява неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) – все още на подаване на предлагането

7)       В жилището е потребявана електрическа сила най-малко 6 месеца преди оповестяване на актуалната процедура

8)       Да има издадено позволение за градеж за построяването на слънчева апаратура за битово горещо водоснабдяване или за фотоволтаична системи до 10 kWp;

9)       Да показа оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата, съдържаща (при предложение по Вариант 2, посочен в т. 12) или документи на доставената и инсталирана апаратура или система (при предложение по Вариант 1, посочен в т. 12).

10)     Да е заплатил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за недвижимия парцел, в който ще се инсталира инсталацията или системата.
 istock istock
Всеки претендент може да подаде единствено едно предложение, което може да включва единствено едно жилище. В случай че жилището е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, предложение по актуалната процедура може да се подава единствено от единия от притежателите му.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР