Министерството на електронното управление публикува за обсъждане проект на актуализирана

...
Министерството на електронното управление публикува за обсъждане проект на актуализирана
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление публикува проекта на актуализираната Методика за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното ръководство разгласява за разискване план на обновена Методика за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс и условията на техническата спецификация за идните на 2 октомври 2022 година избори за народни представители, оповестяват от ведомството.

Проектът е направен взаимно с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация и е качен за публично разискване на уеб страницата на МЕУ.

Методиката всъщност е набор процедури, които имат за цел да удостоверят, че машината за гласоподаване дава отговор на техническите условия за хардуер и програмен продукт, избрани от Централната изборна комисия според член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на използваната техническа спецификация.

Една от главните цели на служебния кабинет и Министерството на електронното ръководство е гарантиране на свободен и почтен избор на всеки жител. Затова е належащо качествено и сполучливо засвидетелствуване на машините, осигурявайки бистрота на всяка стъпка от процеса и гарантиране на доверието в машинното гласоподаване.

„ Чрез цялостна бистрота ще повишим изборната интензивност и доверието на жителите в изборния развой. Именно желанието за бистрота е главната причина МЕУ да сложи плана на публично разискване, макар че няма законово обвързване “, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов.

До 26 август всички заинтригувани страни могат да дават мнение по Методиката на e-mail: [email protected] или в деловодството на Министерството на електронното ръководство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР