Министерството на електронното управление предостави възможност за преглед на изходния

...
Министерството на електронното управление предостави възможност за преглед на изходния
Коментари Харесай

Възраждане: Не е представен за преглед изходният код, който обработва данните и разпределя гласовете от машините

Министерството на електронното ръководство даде опция за обзор на изходния код на машините за гласоподаване. Не се даде обаче за обзор изходния код, който обработва данните и разпределя гласовете, подготвян от „ Информационно обслужване “ АД. Представители на Централната изборна комисия (ЦИК) обществено разясниха, че ще се обезпечи бистрота и надзор на изборния развой. Това се случи единствено за дейностите, свързани с машините за гласоподаване, оповестяват от партия " Възраждане " в своя позиция по отношение на потребността да се подсигурява честността на вота.

Публикуваме целия текст: 

Нека напомним, че в член 213а от Изборния кодекс написа достъп до изходния код, т.е. целият подобен.
От Информационно обслужване очевидно отхвърлят да го дават хеш код за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете.

Дни преди вота, съгласно обществени източници „ Информационно обслужване “ АД  все още нямат разгласен контракт с ЦИК за култивиране на данните. Нещо повече - последните години всички ревизират машините, софтуера на машините, само че никой не се интересува където, с какъв програмен продукт и по какъв начин се регистрират резултатите. 

Преговорите сред ЦИК и „ Информационно обслужване “ АД явно боксуват заради цялостния отвод на изпълнителния шеф Ивайло Филипов да допусне каквито и да е ограничения за действителен надзор и обзор на работата на сдружението. 
Ние от „ Възраждане “ задаваме въпросите си към изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД - Ивайло Филипов, той ли е гаранта за честността на вота в случай, че той и екип от трима - четирима индивида вършат изборите от 2003 г. 

„ Възраждане “ основателно подозира, че се вършат опити  да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, в случай че не се интересуваме - по какъв начин, кой и къде пресмята резултатите от работата им. Защо няма обединен хеш код и за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете? Как може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и по този начин някоя избрана партия получава гласове, които действително не са нейни, и по този метод се наливат няколко мандата в " вярната " посока. 

Няма никаква информация за контрола и прозрачността във връзка с броенето на гласовете и изчисленията, реализирани от „ Информационно обслужване “ АД. Тук е мястото да се добави, че тази част от изборния развой в никакъв случай не е проверявана и следена до момента, само че по тази причина пък без значение дали е избор с машини или бюлетини, „ Информационно обслужване “ АД употребява същия програмен продукт и модел на работа. Защо ЦИК не желае или не може да управлява и следи работата му?

Зададените въпроси остават без отговор и са удостоени с цялостно безмълвие, което предизвика „ Възраждане “ да сложи въпроса пред ЦИК и „ Информационно обслужване “ АД. 

Според закона:  

(3) (Нова - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) В процеса на удостоверяването по алинея 2 може да вземат участие и представители на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи за съответния тип избор, и на Българската академия на науките, като на лицата се дава достъп до устройствата, документите и изходния код по ред, избран от Централната изборна комисия. 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!  

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР