Министерството на електронното управление (МЕУ) създава Национален координационен център (НКЦ),

...
Министерството на електронното управление (МЕУ) създава Национален координационен център (НКЦ),
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление създава център, който ще координира проекти, свързани с киберсигурността


Министерството на електронното ръководство (МЕУ) основава Национален координационен център (НКЦ), чиято главната роля е да координира планове на претенденти от киберобщността по европейските стратегии „ Дигитална Европа “ и „ Хоризонт 2023-2027 “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство.

НКЦ ще бъде показан на конференция на 14 юли от 10:00 часа в постройката на министерството.

Центърът ще оказва юридическа и профилирана поддръжка на претендентите по планове, свързани с киберсигурността.

Създаването му е в сходство с Регламент (ЕС) 2021/887 на Европейския парламент и на Европейския съвет от 20 май 2021 година за основаване на Европейски център за промишлени, софтуерни и проучвателен експертни знания в региона на киберсигурността и на мрежа от национални координационни центрове. Това значи, че всяка страна членка следва да сътвори Национален координационен център, оповестяват от Министерството на електронното ръководство.

Предвижда се и основаването на мрежа от национални координационни центрове (на национално равнище), експертна общественост в областта на киберсигурността и Европейски център за промишлени, софтуерни и проучвателен експертни знания в региона на киберсигурността, локализиран в Румъния, който ще сплотява вложенията в научни проучвания, технологии и промишлени разработки в региона на киберсигурността.

НКЦ ще се бори за акредитация от Европейската комисия и от Технологичния център в Букурещ, с цел да има право да взе участие във финансирането на дребни грантове до 60 000 евро, така наречен каскадни заплащания, или финансиране на трети лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР