Министерството на електронното управление (МЕУ) е започнало подготовка на система

...
Министерството на електронното управление (МЕУ) е започнало подготовка на система
Коментари Харесай

Глоба от КАТ - скоро възможност и за плащане на място при връчване | Министерството на електронното управление подготвя се система за е-гласуване

Министерството на електронното ръководство (МЕУ) е почнало подготовка на система за електронно отдалечено гласоподаване, разгласи министър Божидар Божанов по Българска национална телевизия. Той напомни, че въвеждането му е записано в съдружното съглашение на ръководещите.

От предходната седмица техническата спецификация е в ЦИК, с цел да стартира създаване на системата. Първоначално тя ще се употребява пилотно, с цел да се даде задоволително дълъг интервал за проби, преди да се приложи в действителна среда.

“Със сигурност няма да я прилагаме на идните локални избори. Първоначалните гласувания ще се употребяват за избрани групи хора - българите в чужбина, командировани лица, които имат причина да не гласоподават в секция ”, сподели Божидар Божанов.

По думите му, има задоволително криптографски способи, употребявани от Естония и Швейцария, които подсигуряват и могат да потвърдят на трета страна, че данните не са били подменяни. По-трудно е да се обезпечи сигурност на крайните устройства за гласоподаване, че нямат конфигуриран вирус, който да промени вота на хората.

Естонците имат положителни практики като изпращане на кодове за верификация, при предпочитание, опция за смяна на гласуването до края на изборния ден, потребление на декстоп клиент, който самичък ревизира положението на компютъра. „ Няма 100-процентова сигурност, само че има задоволителни гаранции, че няма да има редовно деформиране на резултата от вота “, безапелационен е Божанов.

Според него би било неточност, в случай че се откажем от машинното гласоподаване. Комбинацията сред машинно и електронно намира за добра концепция. „ Предстои да обсъдим предлагането на един от съдружните сътрудници за връщане на хартиените бюлетини, да създадем проби и разбори на гласуването от предходната година “, сподели той.

Министър Божанов разгласи, че към този момент няма е нужно да губим време и да пътуваме до разнообразни обитаеми места, когато КАТ ни санкции, в случай че решим да платим. Ведомството му е подготвило смяна в Закона за придвижване по пътищата, с която не се постанова първо санкциите да бъдат връчени и едвам по-късно платени. Остарелият закон е изключително затормозяващ в случаите, а те са чести, когато актуалният адрес на жителя се разграничава от непрекъснатия.

“Предложението на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за смяна в закона е – когато решим, че няма да апелираме фиша или наказателното разпореждане, можем да го платим и от този миг той се смята за връчен ”, сподели министър Божанов. Така електронното приемане и възнаграждение на санкциите по фишовете ще облекчи живота на жителите.

Редът за връчване си остава същият, с добавката за опция за електронно връчване. За задачата жителят би трябвало да има профил в Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), която се поддържа от МЕУ. Така като се изключи че ще можем да платим фиша електронно, той ще ни бъде връчен електронно. Ако в интервал от 7 дни не го изтеглим от ССЕВ, фишът ще бъде връчен по остарелия ред - на книжен притежател.

Контролните точки към този момент остават като идея - те участват в системата на КАТ и на “Автомобилна администрация ”, само че ще ги премахнем от физическия свят, т.е. синият ваучър на хартия ще отпадне, сподели още Божанов.

Вече се работи по мобилното приложение, което ще разреши жителите да употребяват е-услуги и ССЕВ, като се разпознават през телефона си, сподели още министърът на електронното ръководство. Така отпада потребността от дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.
Зад мобилното приложение стои криптографска система, заимствана от Естония. При нея ключът за достъп, който ще има жителят, е разграничен на две елементи – сред устройството и сървърната част. Така при пробив в едно от двете места, да не се позволява пробив на нашата идентичност. Мобилното приложение би трябвало да е готово до края на годината и хората да могат да го конфигурират на мобилните си устройства и да употребяват най-често предоставяните е-услуги, сподели Божанов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР