Министерството е провело разговори с Български лекарски съюз и заплатите

...
Министерството е провело разговори с Български лекарски съюз и заплатите
Коментари Харесай

Ананиев: Заплатите на лекарите и сестрите са договорени |

Министерството е провело диалози с Български лекарски съюз и заплатите в опазването на здравето са закрепени -  900-950 лева за медицински сестри и 1150 за лекари. Това сподели по Нова телевизия бившият здравен и сегашен финансов министър Кирил Ананиев.

По думите му заплатите са сравнителни ниски в България  и доста по-ниски в съпоставяне със Западна Европа, само че механизмът на финансиране у нас не разрешава това да стане с централно решение на държавното управление, това може да стане единствено с решение на лечебните заведения.

Той коментира и настоящата здравна конюнктура у нас:

„ Още с оповестяването на изключителното състояние издадох заповед, с която дефинирах 180 лечебни заведения, които да лекуват и следят инфектирани с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос единствено за организация. Издадох и втора заповед, с цел да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих шефовете на локалните РЗИ да основат организация – лечебни заведения, кревати и медицински личен състав въз основата на районните потребности ", сподели Ананиев.

" Имаме инфекциозни отделения, които са профилирани в тази област, откакто районните здравни инспекции създадат разбор и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има регионален щаб, който преглежда обстановката и взема решение в кои от лечебните заведения да се отворят други отделения ", добави той и акцентира, че всеки шеф на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болничното заведение . Всяка негова стъпка, която не дава отговор на обстановката би трябвало да бъде " неоправдателна ".

Относно дефицита на фрагменти у нас в областта на опазването на здравето, Ананиев съобщи, че още при започване на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се усили приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно , като съгласно него тази мярка ще даде отражение през идващите години.

Според Кирил Ананиев огромният приоритет на държавното управление за идната година е опазването на здравето. За първи път то ще има над 6 милиарда запас. 

" Ако бюджетът е избирателен нямаше да продължим промените, които сме заложили. Ние вършим фискалните салда по този начин, че след пандемията още веднъж да се върнем в целевите равнища на недостиг, които сме преследвали предходните години ", добави той.

Относно рецензиите към бюджета, той съобщи, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации.

„ Бюджетът е изработен в невиждана обстановка, в която всички страни акумулираха всичките си налични средства в битката с епидемията. В подобен интервал, в който приходите понижават, а би трябвало да се създадат спомагателни разноски, е обикновено да бъде направено разхлабване на фискалната политика “, сподели Ананиев.

Той добави, че не е бил склонен да се отпускат надбавки за всяко дете , без значение от приходите на родителите. „ Тези 390 млн. лв. могат да отидат при други цели, само че такова беше решението на държавното управление “, сподели Ананиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР