Министерство на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира областните многопрофилни

...
Министерство на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира областните многопрофилни
Коментари Харесай

МЗ ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение, реши парламентът

Министерство на опазването на здравето (МЗ) ще може да финансира регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Промените бяха препоръчани от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС за обезпечаване на правна опция за субсидиране на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване.

Според признатите текстове Министерство на здравеопазването ще може да финансира лечебни заведения за болнична помощ – многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и оперативни разноски за обезпечаване на ток, вода, парно.

Парламентът гласоподава на две четения законопроект за одобрение на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) сред Министерството на защитата на Република България и Департамента по защитата на Съединените американски щати. Вносител е Министерският съвет.

Народните представители одобриха на първо четене единомислещо със 121 гласа „ за “ законопроект за допълнение на Закона за здравното обезпечаване, импортиран от Васил Пандов („ Продължаваме промяната “) и група народни представители.

С промените се цели контролиране на обсега на Националния рамков контракт за медицинските действия и изискванията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Създават се условия за осъществяване на целенасочена политика по районен достъп до действия от главния пакет, заплащан от бюджета на НЗОК, като се подсигурява и обезпечаване на медицински личен състав в общини с дефицит на подобен. Чрез законодателната самодейност ще се реализира възстановяване на достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни райони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до здравна помощ от главния пакет, обезпечен от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни. Предлага се и механизъм за обезпечаване на обективни и почтени хонорари на медицинския личен състав в общински лечебни заведения и предпочитани лечебни заведения, които подсигуряват здравната помощ от главния пакет, обезпечен от бюджета на НЗОК.

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

С този законопроект се уреждат изискванията, редът и ограниченията за отбрана на лицата в обществения и в частния бранш, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, които заплашват или повреждат публичния интерес и правото на Европейски Съюз, както и редът и изискванията за подаване и разглеждане на такива сигнали или обществено оповестена информация. Този закон се ползва и за лица, свързани с лицата, които подават сигнали. 

Парламентът гласоподава решението за освобождението на ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа „ за “ и 82 – „ срещу “.

Решението бе взето по предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Корнелия Нинова – („ Българска социалистическа партия за България “), Мустафа Карадайъ – (ДПС) и Стефан Янев – („ Български напредък “). Според признатото решение досегашният заместник-председател Горица Грънчарова – Кожарева става ръководител до избирането на нов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР