Министерство на вътрешните работи предлага максималната скорост за движение по

...
Министерство на вътрешните работи предлага максималната скорост за движение по
Коментари Харесай

Правителството предлага скоростта по магистралите да бъде намалена до 130 км/ч

Министерство на вътрешните работи предлага оптималната скорост за придвижване по автомагистралите да бъде понижена и да бъдат въведени по-строги наказания за водачи, извършващи систематични нарушавания. Промените може да станат факт с промени в Закона за придвижване по пътищата и промени в Наказателния кодекс.

Предлагаме повторният отвод за тест за определяне на алкохол в кръвта да бъде нарушаване. Трябва да има законодателни промени, част от които са: оптималната скорост на автомагистралата да бъде понижена, да се планува опция при лидер, който е придобил преди малко шофьорска брошура, да кара с наблюдаващ за избран интервал от време “, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на чуване в правната комисия в Народното събрание, представен от БНР.

Промените в Закона за придвижване по пътищата са качени за публично разискване при започване на май месец. Текстовете плануват оптималната скорост за леки коли да бъде понижена от 140 км/ч на 130 км/ч.

Припомняме, че преди месеци Върховният административен съд анулира възбрана за придвижване до 120 км/ч, която бе планувана в Правилника за използване на Закона. Така оптималната скорост остана 140 км/ч. Мотивите на магистратите тогава бяха свързани с това, че законът, който е нормативен акт от по-висока степен не планува ограничаване на скоростта. Сега обаче Министерство на вътрешните работи желае да поправи това и в случай че измененията бъдат дефинитивно признати от Народното събрание, този път няма да има проблем да влязат в действие.


Какво още планува проектозаконът?
Проектът планува регламентиране на зони, в границите на които да важи едно общо ограничение на скоростта от 30 км/ч за всички пътни транспортни средства. Зоните от този тип целят ограничение придвижването на МПС с висока скорост, изключително в случай че такива зони са обособени в гъстонаселени региони.

С цел струпване на повече опит за ръководство на МПС под контрол на виновен възрастен, със законопроекта се предлага опция моторно транспортното средство от категория В да се ръководи от лидер, навършил 17-годишна възраст, с компаньон. Предложението цели да се изградят привички за безвредно ръководство на моторно транспортно средство, под контрол на непосредствен лидер с опит.

Предлага се анулация на наредбите на ЗДвП, регламентиращи обвързване за водачите да носят надзорен ваучър за потвърждаване валидността на притежаваното удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство и издаването на подобен в осъществяване на Решение № 704/05.10.2018 година на Министерски съвет за приемане на ограничения за промяна на модела на административно обслужване. Предложено е и отпадане на условието за слагане на стикер на знак за подписана наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите и да се носи надзорен ваучър.

Предложено е улеснение на процедурите по съобщаване и връчване на издадените електронни фишове и наказателни постановения. Предвижда се опция за връчване, както персонално на нарушителя против автограф от контролните органи по член 165, при осъществяване на контролните им функционалности по ЗДвП, по този начин и от чиновници на Министерството на вътрешните работи и посредством работодателя.

Също по този начин връчването ще може да се прави и с предложено писмо с противоположна квитанция, посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното ръководство. Чрез надграждане на портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи ще се сътвори опция за разширение на информацията за дължимите санкции и след тяхното непринудено възнаграждение, електронните фишове и Национален парк ще се смятат за връчени.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР