Министерство на туризма за втори път в последните два месеца

...
Министерство на туризма за втори път в последните два месеца
Коментари Харесай

Министерството на туризма отново проверява плаж "Смокините" в Созопол

Министерство на туризма за повторно в последните два месеца е на инспекция на плаж „ Смокините-север “ в Созопол, с цел да обясни има ли нарушавания на законите и на контракта от страна на концесионера. Проверка стартира и Регионалната дирекция за строителен надзор - Бургас, която би трябвало да откри преместваеми обекти ли са структурите, които се построяват сега на плажната линия. 

Както стана известно, бетонни блокчета са струпани на плажа и следва да вкопани в пясъка и върху тях ще бъде сложена железна рамка, а върху нея дървена структура. Макар да не се излива непосредствено бетон на плажната линия, строителните материали провокираха вълна от неодобрение измежду локалните и в обществените мрежи. Според хората това е следващ опит да се заобиколят закона и възбраните. Местните поданици настояват, че концесионерът приготвя построяването на дискотека за 2500 гости на плаж " Смокините-север ".

Министерството на туризма към този момент заяви, че не е издавало позволение за разполагане на дискотека на плажа, а единствено заведение за бързо хранене.

В средата на април министерството наложи санкция от 3856 лева. на концесионера на плаж „ Смокините-север “ поради нарушаване на плажната линия. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесинонно възнаграждение за 2021 година Тогава инспекцията откри, че по цялата си дължина плажната линия е с нарушена повърхнина от верижна техника, а отнетият пясък от заравнения участък е насипан върху пясъчните дюни. Тогавашният министър на туризма Марияна Николова съобщи, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, която е утвърдена през 2018 г. 

Оказва се, че ден преди държавното управление да се смени, е направена нова легализация на схемата на плажа, заяви бТВ.

Внесените и утвърдени през 2021 година в министерството на туризма схеми съставляват абстрактен план, желание за това какъв брой на брой и с каква повърхност преместваеми обекти ще бъдат ситуирани от съответния концесионер на територията на морския плаж, оповестиха от Министерството на туризма.  Оттам прецизират, че министърът на туризма има подготвеност само да следи за спазването на условията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и съществуването на свободна и заета зона в откритите в закона параметри. Докато разрешенията за слагане на преместваемите обекти, съдържащи съответни механически и градивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и други, се издават от кмета на съответната община.

Към сегашния миг в Министерството на туризма няма информация във връзка с това дали е издадено позволение за слагане на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата скица. Министерството на туризма не е издавало позволение за разполагане на дискотека на плажа, а единствено заведение за бързо хранене.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР