Министерство на регионалното развитие и благоустройството е отговорило с бели

...
Министерство на регионалното развитие и благоустройството е отговорило с бели
Коментари Харесай

МРРБ крият кои са авторите на наредбата за забрана на къмпингуването

Министерство на районното развиване и благоустройството е дало отговор с бели полета на искане на 18 организации по Закона за достъп до социална информация кои са специалистите, архитектите и администрацията, изготвили противоречивата Наредба 10А от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, която не разрешава свободното къмпингуване.

Това съобщи пред news.bg юрист Дончо Бораджиев, един от юристите в организация " Да запазим Корал ", който води делата на общинско равнище с разнообразни общини по отношение на наредбите за къмпингуване. Към него се причисляват и други юристи и природозащитните организации против застрояване на Иракли, Синеморец и други.
Организациите са получили отговор по Закона за достъп до социална информация, в който са поискали да знаят кои са специалистите, взели участие в направата на проектонаредбата, само че вместо лист с имена им е изпратен лист с длъжности и заличени бели полета, на база недопустимо правно съображение.
В свои мнения Комисията за отбрана на персоналните данни неведнъж се е произнасяла, че лицата, заемащи обществена служба, са с публичен статут, поставящ ги в състояние на по-занижена отбрана по повод техните персонални данни.
Трите имена на разположение, заемащо сходен тип служба, не следва да се характеризират като персонални данни. От организациите твърдят, че отводът да се дават имената на лицата, участващи в експертната комисия, по своята същина е отвод от показване на социална информация, показват от там.
Организациите абсолютно упорстват горепосочената проектонаредба да бъде оттеглена и да се подхващат дейности по основаване на регулация посредством Национална тактика за къмпиране в интерес на държавния и публичен интерес, за което упорстват да оказват помощ публично с експертиза.

Срещу Наредба 10А от ЗУЧК са заведени десетки тъжби и мнения на жители, сподели той. " Затова поискахме да се сверят картите и поискахме да научим членовете, които са писали наредбата, къмпингували ли са, какви ползи имат, връзки с локалните общини, от коя партия са, чиновници от разнообразни министерства, архитекти и чиновници на общини, които основават наредбата, изясни Бораджиев.
Срокът за публично разискване изтече и настояваме наредбата от Народното събрание да бъде извадена от ЗУЧК и да се върне към Закона за туризма и да е с нови права, а до тогава " би трябвало да изчезне от правния мир наредбата ", упорстват природозащитниците.

Очаква се да се събере ведомствена комисия, която да заключи мненията. Има три разновидността - да остане в действие наредбата, да я трансформират или да я отстранен.
Адвокат Бораджиев разяснява и още един юридически парадокс - тази разпоредба не разрешава единствено къмпингуването по морето, а по реките и язовирите, където са бедните - то остава. Там също е проблем поради замърсяването.

Адвокат Бораджиев е безапелационен, че Законът за устройство на територията е лобистки закон, който е " променян по проблеми, заради което параграфите му стигат до буквата " ю ".

Още в първите дни ще се изпратят писма и искане в дневния ред на новия парламент да влезе смяна в ЗУЧК и къмпирането да се върне и да се разиска на национално равнище.

Организациите изпращат и мнение до Министерство на регионалното развитие, президента, премиера и други министерства, че наредбата против къмпингуването е " несъответстващ удар по развиването на туризма в България - в контраст на актуалните стопански модели, културния интернационален имидж на страната, устройственото обмисляне, опазването на ландшафта, флората и фауната, както и здравословния метод на живот на популацията и конституционните му права ".

Забрана вместо регулация, индикации за удар към самостоятелните жители и експертни организации, които изобличават тежките проблеми с противоконституционно отчуждения и обезобразен бряг на Черноморието ни, личащата липса на експертиза при правенето на плана за разпоредба - без базисни данни за къмпинг културата и къмпинг туризма, нулев тласък за новите " къмпинги ", никакви отговорности на общините за отделяне на такива места, скандалната нулева позиция на България във връзка с развиването на къмпинг -туризма на страната в европейски проект, са измежду подчертаните причини в мнението, с изключение на правните учредения и отчетливата неприемлива административна тежест на събитията, които би породила наредбата.

Оказва се още, че над 1000 мнения по данни и разбор на гражданските организации са изпратени против Забраната за свободно къмпиране, която се отключва от плана за Наредба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР