Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци

...
Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието предлага отпадане на "златните паспорти"

Министерство на правораздаването предлага приемането на българско поданство от чужденци против вложения или така наречен " златни паспорти " да отпадне. Това ще стане с изменение в Закона за българското поданство, от който ще отпаднат член 12а и 14а, оповестяват от Министерския съвет.

До измененията се стига след разбор на обстановката все още, който демонстрира, че от основаването на наредбите на член 12а и 14а в Закона за българското поданство през 2013 година до промените през 2021 година, лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство на тези учредения, са получили позволение за непрекъснато престояване.

Според разбора, това е станало поради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв. или са вложили сума над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до два милиона лв..

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско поданство обаче или на някой от идващите стадии на производството се оказва, че инвестицията не е налична заради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги или заради осъществени други разпоредителни дейности.

Необходимостта от анулация на опциите за придобиване на българско поданство посредством вложения се обуславя от неналичието на действителни вложения в българската стопанска система, защото посредством тях посредством не се откриват работни места, показват още от Министерския съвет.

Освен това в следващо писмо от юни 2021 година Европейската комисия показва безпокойствие от продължаващата в България законова опция за придобиване на българско поданство по натурализация в подмяна на авансово избрани заплащания. Според Европейска комисия по този метод страната ни постанова на други държави-членки задължението да признават за жители на Европейски Съюз лицата, натурализирани на това съображение, и да им дават всички права, произлизащи от този главен статут.

За промени в законодателството и прекъсване на практиката със " златните паспорти " заприказва Янаки Стоилов още в първите дни от работата на служебния кабинет, а по-късно и Иван Демерджиев отстояваше същата позиция.

В последните дни на 2021 година депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който бе глобен за корупция по световния закон " Магнитски ", беше измежду вносителите на законопроект за преустановяване на схемата. Един от претекстовете за санкционирането му по " Магнитски " бе обвързван със подозрения за корупция при раздаването на български паспорти.

В момента България е застрашена с наказателна процедура от Европейската комисия, в случай че не приключи опциите за даване на " златни паспорти ". Другите две страни, против които към този момент е почнала такава наказателна процедура поради същата процедура, са Малта и Кипър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР