Министерство на околната среда и водите предприе действия за ограничаване

...
Министерство на околната среда и водите предприе действия за ограничаване
Коментари Харесай

Ограничава се ползването на вода от важни язовири

Министерство на околната среда и водите предприе дейности за ограничение на водовземането от значими язовири за питейно-битово водоснабдяване с размер под 50%. Спира се водовземането за цели, разнообразни от питейно-битовите, за язовирите Дяково, Асеновец и Ястребино.

Министерството уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните сдружения, стопанисващи тези язовири, да лимитират използването за други цели, с цел да обезпечат питейно-битовото водоснабдяване. Те са предизвестени да вземат ограничения за различно водоснабдяване от други водоизточници, с цел да подсигурят потребностите на съответните обитаеми места.

Например язовир Дяково все още e с % на запълване 36,98%. Язовирът се употребява с изключение на за питейно-битово водоснабдяване и за промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември 2019 година ще бъдe лимитирано водоподаването от него за други цели с изключение на питейно-битовите.

На същия принцип сдружението “ВиК Сливен” ООД, което е титуляр на язовир Асеновец и на още 5 разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци, е известено да търси други водоизточници, с цел да обезпечи вода за потребностите на жителите на град Сливен.

Язовир Ястребино все още подсигурява 100% питейно-битовото водоснабдяване и към този момент не е нужно ВиК сдружението да редуцира потреблението. Водите от язовира се употребяват и за напояване. Предвид това и целите по Закона за водите, водоползвателите са предизвестени, че в случай че се усили потреблението от страна на община Антоново, ще се ограничи напояването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР