Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство

...
Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство
Коментари Харесай

Изтърбушиха емблематичното софийско кино ”Европа Палас”, бившето ”Д. Благоев”

Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ с неразбираеми претекстове дадоха „ зелена светлина ” за трансформацията на фамозния кинотеатър със славна история в огромен супермаркет за хранителни артикули, сигнализират от съдружие „ Кинопамет ”.
Някогашното емблематично кино " Европа Палас " /известно и като " Д. Благоев " / на ул. " Алабин " 35 в София до броени дни ще остане единствено бледен спомен от предишното – арт салонът към този момент е напълно изтърбушен и с цялостна мощ върви процесът на преустрояване с смяна на предназначението на кинотеатъра в хипермаркет. Любимото на генерации столичани и посетители на града кино се открива през далечната 1938 година, " Европа Палас " е дело на известния български проектант Асен Михайловски. Тъй като то е било едно от най-модерните и първокласни за времето си, в пресата тогава излизат редица ласкави мнения и изявления за " най-големия кинотеатър освен в България, само че и в цяла Югоизточна Европа ".

Забележителното кино " Европа Палас " е оповестено за монумент на културата през 2011 година, то е и част от архитектурно-строителния отбор от историческия градски център на столицата. Чиновниците от НИНК и Министерство на културата обаче с лека ръка позволиха радикалната смяна на предназначението на киното, без да изпитват сантименти и носталгични усеща към блестящото минало на тази културна институция и без да се интересуват от неговия предпазен статут, акцентират от съдружие „ Кинопамет ".

Усилията на новия притежател на тогавашното паметно кино да „ усвои " оптимално площта на арт салона за потребностите на бъдещия хипермаркет с премахването и на вътрешни стени обаче съществено заплашват сигурността и устойчивостта на постройката на „ Алабин " 35, предизвестяват от сдружението. Извършваните радикални намеси и промени в структурата на киното, строено през 1938 година, когато у нас не действаха днешните строги европейски противоземетръсни правила за строителство, пораждат риск при възможни бъдещи мощни сеизмични изяви, доближаващи се до прогнозните за Софийската сеизмична зона, а те са с оптимален предстоящ магнитуд до 7 по Рихтер, допълват от съдружие „ Кинопамет ". Във връзка с това настояваме Столична община да изиска незабавно да бъде осъществена самостоятелна експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия взаимно със Съюза на архитектите в България, с цел да се откри дали въпросното преустрояване на " Европа Палас " в необятен хипермаркет не заплашва сигурността на структурата на постройката на „ Алабин " 35 при едно по-силно земетресение, означават от Сдружение „ Кинопамет ". Независимата експертиза за сеизмична резистентност ще даде отговор и на въпроса до каква степен изкорубеното към този момент кино дава отговор на настоящите „ Норми за планиране на здания и уреди в земетръсни региони " от 1987 година, както и на Наредба № РД-02-20-2 за планиране на здания и уреди в земетръсни региони от 2012 година, или казано с други думи, дали зданието на ул. „ Алабин " 35 ще има задоволителен запас, с цел да понесе натоварването от едно мощно земетресение, прецизират от неправителствената организация.

Ако държим на националната ни културна и историческа памет, в реда на нещата е и да пожелаеме от Националния институт за недвижимо културно завещание да финансира от личния си бюджет правенето най-малко на една скромна паметна плоча, която да бъде инсталирана пред бившето кино „ Европа Палас " на " Алабин " 35, с цел да припомня на всички минувачи, че в тази знакова постройка - монумент на културата, се е помещавал в миналото именитият столичен кинотеатър, акцентират от сдружението.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР