Министерство на иновациите и растежа (МИР) съвсем скоро ще отвори

...
Министерство на иновациите и растежа (МИР) съвсем скоро ще отвори
Коментари Харесай

МИР скоро отваря програма за ВЕИ и съхранение на енергията

Министерство на нововъведенията и растежа (МИР) напълно скоро ще отвори трета процедура по Плана за възобновяване и резистентност. Тя ще е насочена към ВЕИ вложения и локално предпазване на сила. Бюджетът й е в размер на 200 млн. лева, само че преди този момент следва публично разискване.

До дни МИР ще разгласи за публично разискване най-чаканата, трета процедура, от Плана за възобновяване и резистентност - за ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила с бюджет от 200 млн. лева, “ заяви Калин Маринов, зам.-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ в изявление за „ Фокус “.

Има засилен интерес към мярката за ВЕИ от страна на дребните и междинни предприятия. Това ще ги направи енергийно самостоятелни, а половината от инвестицията ще се заплаща от Плана за възобновяване. Фирмите ще могат да си инсталират ВЕИ-панели, както и акумулатори за предпазване на силата, която няма да се връща в енергийната системата, а ще се употребява от тях за индустриални потребности, изясни Маринов.

В момента налична за кандидатстване е втората процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ за 30.6 млн. лева, по която планове се одобряват до 19 декември. Подадени са над 3 000 оферти от компаниите за близо 60 млн. лева Маринов разяснява, че по тази мярка дигитализацията, ограниченията за киберсигурност и осведомителните технологии ще бъдат плащани 100 % от ПВУ, без потребност от съфинансиране на компаниите.

До края на годината ведомството ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ – „ Технологична рационализация “ с бюджет 260 млн. лева за нови машини и уреди в дребните и междинните компании. По нея се аплайваше до края на септември.

Вчера приключи първата фаза на оценката на всички 2537 подадени планови. Към финалната фаза не престават над 2000 от тях “, разгласи Маринов.

Предстои и до края на годината да бъде отворена и четвърта процедура по ПВУ – за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева „ Тя е за всички предприятия, които имат щемпел за върхови достижения, само че не са получили късмет за финансиране заради привършване на запас в предходния програмен интервал. Сега ще получат втори късмет за финансова поддръжка “, добави още Маринов.

В идващите седмици страната ни чака утвърждение от Европейската комисия и на Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева

Тя е нова  за България и ще редуцира пропастта сред българския бизнес и научните организации. Тя ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации и ще се извършва, с изключение на от МИР, само че и от министерствата на образованието и електронното ръководство. “

Предвидена е поддръжка за Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност в размер на 142 млн. евро, както и 70 млн. евро финансиране за цифрови и иновационни хъбове в България, както и ваучерна скица на стойност 25 млн. евро за внедряване на научни разработки в предприятията.

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМинистерство на нововъведенията и растежа ВЕИ енергийната успеваемост проект за възобновяване ПоследниНай-четениБюджет и финанси 88 МИР скоро отваря стратегия за ВЕИ и предпазване на силата Енергетика 308 Може ли Африка да се трансформира в „ бензиностанция “ на Европа? Digital 664 „ Важна стъпка, само че плаха “: Животът на Фейсбук се усложнява Любопитно 308 Дизайнът на евромонетите ще се дефинира с онлайн гласоподаване Компании 12605 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Компании 8564 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 7030 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Индустрии 4703 Чуждите вложители към този момент не търсят единствено ниски заплати в България Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР