Министерство на финансите подкрепя промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени

...
Министерство на финансите подкрепя промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени
Коментари Харесай

Вече няма да светим като некоректни платци, въпреки че сме си платили задълженията

Министерство на финансите поддържа измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, импортирани от депутати от " Продължаваме Промяната – Демократична България “, които плануват в 7-дневен период обществените взискателите, каквито могат да са общини, данъчни, министерства и други, да са задължени да уведомят Национална агенция за приходите, в случай че жител си заплати отговорностите към тях.

Това излиза наяве от мнение на министерството по законопроекта.

С измененията се уреждат случаите, в които приходната администрация е почнала дейности по наложително осъществяване, а в интервала сред изпращане на вземането до обществения реализатор от страна на взискателя за започване на наложително осъществяване и началото на самото наложително осъществяване задълженото лице е погасило отговорностите си. Промените изискват взискателя да уведоми за полученото заплащане обществения реализатор, като по този начин ще се избегнат дейности по наложително осъществяване с отпаднала нужда. С смяната ще се реализира процесуална спестовност в активността на обществените реализатори и няма да се ангажират излишно задължените лица, считат от МФ.

С плана се предлага въвеждане на опция за даване на предварителна гаранция от страна на превозвачите на артикули с висок фискален риск в изгода на Националната организация за приходите с оглед застраховане на вероятни вземания за налози, които биха могли да зародят при фискалния надзор.

Считаме, че предлагането е в интерес и улеснение на лицата, чиято активност е предмет на надзор на транспорта на артикули с висок фискален риск, защото посредством такова поръчителство ще се избегне нуждата от използване на ограничения по изземване на стоката, която е обект на надзор, което се планува от актуалната уредба на режима, показват от финансовото ведомство.

Също по този начин планът предлага редакции на разпоредбите за разплащания с обществени средства, посредством които се отстраняват евентуални спорни тълкувания във връзка с задължените по този режим лица и цялостния обсег на режима, написа Pariteni.bg. Изрично се показва, че задължените по режима лица не са такива само в качеството си на възложители по Закона за публичните поръчки.

Урежда се условието при известяван за подписан контракт, по който длъжник е лице, друго от лицето, което е сключило договора (например кмет на община подписва контракт за доставки в интерес на общинските детски градини, които се явяват платци на тези доставки), уведомяването да се прави от лицето, което е длъжник по контракта.

По този метод евентуални дейности на приходните администрации, ориентирани към събиране на изискуеми обществени вземания, ще се адресират до платеца по контракта, а не до лицето сключило този контракт, което не би могло да удовлетвори претенциите на приходната администрация, защото не се явява действителен реализатор на заплащането по контракта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР