Министерският съвет за втори път одобри Законопроект за противодействие на

...
Министерският съвет за втори път одобри Законопроект за противодействие на
Коментари Харесай

Комисия ще разследва за корупция лица, заемащи висши публични длъжности

„ Министерският съвет за повторно утвърди Законопроект за противопоставяне на корупция измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. Той планува да се сътвори орган, който да преследва корупцията в наказателно-правен смисъл като я проверява. Ще проверява висшите етажи на властта и единствено тях. Ще ги проверява за корупционни закононарушения и единствено за тях. Ще се концентрира там, където в действителност боли “, съобщи министърът на правораздаването Крум Зарков след края на постоянното държавно съвещание.

Зарков акцентира, че с цел да не се изпада в нескончаемите обвинявания, че новата антикорупционна комисия за едни ще е чадър, а за други бухалка, тя ще бъде основана по друг метод. Ще бъде формирана от петима членове, които ще се избират от Народното събрание, от президента и от двете висши съдилища – надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Тази комисия няма да има непрекъснат ръководител, а всеки един от петимата членове ще бъде ръководител за една година в общия им петгодишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че другият, определен от различен орган, ще огледа същите преписки единствено след няколко месеца, подчертава правосъдният министър.

„ Това е законопроект, който един път към този момент внесохме в Народното събрание. Беше признат на първо четене, само че стигна единствено до такава степен. Да се надяваме, че идващото Народно заседание ще стигне до края на законопроекта, а новоизбраната комисия най-сетне ще ни отърве от заболяването, която ни пречи да вървим напред като общество “, сподели още Зарков.
Министърът означи, че съгласно етимологията на думата корупция, тя значи разруха, разпад, гнилост на тъканите.

„ Когато тази корупция обземе високите етажи на властта, този разпад обладава самата концепция за държавност. Твърде дълго време диагнозата в България е сложена и прекомерно дълго време лекуването се бави. Една от аргументите е, че лекуващите сами би трябвало да управляват горчивия хап върху себе си “, сподели още Зарков.
По думите му към този момент нямаме време за губене и нямаме потребност да ни се споделя от чужбина какви са личните ни проблеми.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР